Bor Elementi cenneti olan Türkiye’de, bor madenlerinin her geçen gün önem kazanması ve birçok alanda kullanılması yeni çığırlar açıyor. Gelecekte petrol ve yan ürünlerinin yerini alacak olan bor madeni, dünyayı petrol ve enerji eksikliğinden kurtararak, aynı zamanda çevreci bir değer kazandıracak. Güzellik ve kişisel bakım ürünleri Nano Borvit teknolojisinden sonra, savunma sanayisinde kurşun geçirmez zırh olarak da kullanılmasının da ülkemize büyük katma değer sağlayacağı ve uluslararası platformlarda Türkiye teknolojisine olan güvenin bir kez daha tescilleneceği belirtildi.

Yüzde 100 yerli bir Türk Ar-Ge şirketi olarak kozmetik, sağlık, gıda ve savunma sanayisinde çalışmalar yapan Fhm Nanoteknoloji Bor Akademisi’nin inovasyon çalışmalarına daha ağırlık verdiği ifade edildi.

Bor madenlerini Nanoteknoloji ile işleyerek çeşitli sektörlerde kullanan Fhm Nanoteknoloji Bor Akademisi, savunma sanayisi ile ilgili olarak, bor madenlerini nano kompozit ve yerli kaynakları kullanarak alüminyum zırh elde etti. Çelikten 3 kat daha hafif olarak elde edilen alüminyum zırh, savunma sanayisine yönelik çelik yeleklerde, zırhlı personel taşıyıcılarda, para nakil araçlarında, hava aralarında, çelik miğferlerde, yüksek korumalı karakol ve bina korumalarında ve otomobillerin zırhlı dış kısımlarında ve birçok özel bina konstrüksiyonlarında kullanılabilecek.

ELMAS GİBİ SERT MADEN

Savunma sanayisinde yerli borlu alüminyum zırh olarak görülecek ve dünya çapında kullanım alanları daha da genişleyecek olan çalışma için Fhm Nanoteknoloji Akademisi Genel Müdürü Mehmet Can Arvas yaptığı açıklamada, “Bor madenlerini 5 ila 50 nanometre arasında üretiyor olmamız bir devrim sayılacak çalışmadır. Nano bor malzemelerimiz inort malzeme olduğu için birçok farklı sektörde kullanmaktayız. Bor madeninden kozmetik sektörüne nano borvit teknolojisi ile çok büyük katkı sağladık ve şimdi nano bor malzemelerinden çok özel bir çalışma ile kompozit alüminyum zırh elde ettik. Bor madeni elmasa sertlik bakımından en yakın elementtir. Bu nedenle bor madeninden elde ettiğimiz alüminyum zırh dünya çapında bir yenilik ve çelik konstrüksiyonun yerine geçecek bir devrim olarak görülebilir. Çelik yeleklerde kullanıldığı takdirde yakın mesafeler 5 metre- 10 metre dahil olmak üzere alüminyum zırhı kurşun delmemekte ve karşı tarafa geçmemektedir. Bor madeni erime derecesi olarak 2 bin 500’ün üzerinde olduğu için bor elmas kristallerinin eşsiz özelliği ile mükemmel sonuçlar elde ettik. Aynı zamanda hafif olması sebebiyle zırhlı otomobillerde kullanıldığı takdirde daha az yakıt yakma, lastiklerinin daha az aşınması, aracın hız ve performans etkinliğinin artması söz konusudur. Karakol ve dış bina korumaları konusunda ise yüksek güvenlik olarak değerlendirilmesi dünya çapında ihtiyaç meselesi olarak görülmektedir” dedi.

“BOR MADENİ DÜNYANIN ENERJİ SİGORTASIDIR”

Bor madenlerinin kozmetik ve enerji sektöründe kullanıldığı, çevreci olma özelliği de dikkate alınırsa, gelecek on yıllar içerisinde enerji alanında birçok amaçla değer göreceği ve gelişim sağlayacağını belirten Arvas, “Türkiye’de gerek kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde, gerekse savunma sanayisinde mesafeler alındıktan sonra, enerji verimliliği ve kullanım alanları ile ilgili dünya çapında bazı ilklere daha imza atacağız” diye konuştu.

YURT DIŞINDAN 100 MİLYON DOLARLIK TALEP

Nano Teknoloji ile elde edilen borlu alüminyum kompozit zırh için yurt dışından çok ciddi taleplerin olduğunu ve toplamda 100 milyon dolarlık talep aldıklarını belirten Arvas, “Dünya çapında eşi görülmeyen kompozit zırhımız, hafif olması, çelikten daha ucuz olması, rahat işlenebilir olması ve diğer avantajları dikkate alındığında mükemmel bir ürün olarak ortaya çıktı. Bu konuda birçok ülkeden savunma sanayisinde kullanılmak üzere aldığımız teklifler en az 20 milyon dolarlık olacak şekilde, 5 ülkeden toplam 100 milyon dolarlık teklif aldık. Bu teklifleri karşılamak amacı ile bazı yerli gruplarla yatırım işbirliği içerisinde görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ülkemize katma değer kazandırmayı hedefliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

5 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Türk teknolojisinin dünyada söz hakkı olması için çok ciddi mücadele verdiklerini ve bazı sektörlerle yüzde 100 milli olmak şartıyla işbirliklerine açık olduklarını söyleyen Arvas, “Kozmetik sektörü olarak tüy yok edici kremler hakkında çalışmalarımız sonlanmak üzere. Bu nedenle kozmetik, sağlık sektörü ile ilgili kanser tedavisi ve damar tıkanıklığı ile ilgili çalışmalarımız tamamlandı. Bu yüzden sağlık sektörü ve savunma sektöründe kompozit alüminyum zırh için birçok alanda Türk şirket ve iş adamlarına açık ve işbirliğine hazır olduğumuzu, her türlü teknolojik ve Ar-Ge çalışmalarımızın kısa sürede dünya pazarına Türk teknolojisi olarak çıkmasını ve çalışmalarda 5 bin kişi istihdam ederek dünya pazarında ciddi bir yerde olmayı hedefliyoruz” dedi.