Yasağın kaldırılması tüm dünyada olumlu bir adım olarak değerlendirilirken bu kararın ardındaki önemli bir gerçek de ortaya çıktı.

Quartz’ta yer alan bir habere göre bu yasağın kaldırılmasında global ulaşım devim Uber önemli bir rol oynadı. Habere göre ortakları içerisinde Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun (PIF) da olduğu Uber kapalı kapılar arkasında Suudi yetkililer nezdinde bu yasağın kaldırılması için yoğun lobi çalışması yaptı.

Şirketin Ortadoğu operasyonlarına yakın bir kaynağın Quartz’a yaptığı açıklamaya göre Uber, Suudi yetkililer ile yapılan toplantılarda PIF’in en fazla yatırımı yaptığı şirketlerden biri olarak da gücünü kullanarak, bu konuyu sıklıkla dile getirdi. Uber’in amacı ise ülkede sadece erkeklerin değil kadınların da dahil olduğu daha geniş çalışma gücü elde etmek. 

2014 yılından beri Suudi Arabistan'da faaliyet gösteren Uber, 2016 yılında ülkenin en büyük fonu Kamu Yatırım Fonu'ndan 3,5 milyar dolarlık yatırım almış ve PIF’in CEO’su Yasir Al Rumayyan’a da Uber’ın Yönetim Kurulu’nda üyelik koltuğu verilmişti.