Eyüp Belediyesi’nce, ‘Uzay Haftası’ kapsamında Ali Kuşçu Uzay Evi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Ay ve Satürn gezegenleri çocuklara teleskopla izletildi. Dolunay manzarasının keyfini teleskopla yaşayan çocukların oldukça meraklı ve keyifli oldukları görüldü.

Her yıl 4-10 Ekim tarihleri arasında tüm dünyada ‘Uzay Haftası’ olarak kutlanılan hafta kapsamında Eyüp Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte onlarca ortaokul öğrencisi çocuk ve aileleri Ali Kuşçu Uzay Evi’nde bir araya geldi. İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünde öğretim üyesi Prof. Dr. Talat Saygaç’ın öğrencilere verdiği seminerle başlayan etkinlik, Uzay Evi sorumlusu Hatice Bahar Atalı ve eğitmen Reyhan Çelik’in yaptığı sunumlarla devam etti.

Prof. Dr. Saygaç, öğrencilere aktardığı bilgilerle astronominin önemine değinirken, astronomi biliminin Türkiye’de geç önem kazandığının altını çizdi. İslam dininin ilk emrinin ‘oku’ olduğunu hatırlatan Saygaç, öğrencileri okumaya ve öğrenmeye teşvik edici açıklamalarda bulundu. Uzay Evi sorumlusu Atalı ve eğitmen Çelik’in sunumlarında ise öğrencilere astronomi hakkında önemli bilgiler aktarıldı.

Meraklı öğrenciler dolunayı teleskopla izledi

Sunumların ardından öğrencilere teleskop ile Ay ve Satürn gezegenlerinin izletilmesiyle devam eden etkinlikte, meraklı öğrenciler gezegenleri daha yakından görebilmek için kuyruk oluşturdu. Ay’ın dolunay dönemine denk gelen şanslı çocuklar, iki gezegeni ilk kez bu kadar yakından izlemenin keyfini doyasıya yaşadı.

Muhammet Çoban isimli öğrenci, teleskop deneyimini şu sözlerle anlattı: “Ay ve Satürn gezegenlerine baktık. Satürn sarıydı. Arkamda bulunan gezegen ise Ay. Ay’a baktığımda ise dolunayı gördüm, o da dopdoluydu. Ben daha çok Matematik, Türkçe ve Fen Bilimleri derslerini seviyorum, ama gezegenleri öğrenmek çok işimize yarar.”

Teleskopla gizemli gezegenleri seyreden çocuklar, ardından çıplak gözle dolunay manzarasını seyretmeye devam etti.