Genel merkezi Samsun'da bulunan Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Salih Meriç, Hıristiyan Ortodoksların Trabzon'da ayin yapmalarının gereği olduğunu ancak Yunanistan'ın Batı Trakya Türklerine aynı hakkı tanımadığını belirterek, tepkisini ortaya koydu.

LOZAN'I HİÇE SAYIYORLAR

Salih Meriç, Türkiye ve Yunanistan'da gündem olan Sümela manastırındaki ayin ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Ortodoks Hıristiyanların, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nda, 11'inci ayini gerçekleştireceklerini ve bu ayini de Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yöneteceğini hatırlatarak, Yunanistan'ın Lozan'ın açık hükümlerine rağmen Müslüman Türk azınlığın  dini özgürlüklerini korunmadığını ve Selanik'te bayram namazlarını kendilerinin Afrika ve Uzak Doğu'dan getirdikleri imamlara kıldırdıklarını belirtti.

Sümela Manastırı'nda 11'inci ayin ertelendi - Resim: 1

KİRALIK EVLERDE CUMA NAMAZI

Atina, Selanik ve Serez bölgelerinde yaşayan müslümanların kiraladıkları evlerde cuma namazlarını kılabildiğini anlatan Meriç, tarihi bir hatırlatmada bulunarak, "Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul fethedildikten sonra Patrikhane'nin başındaki kişiye 'başpapaz' unvanı veriliyor. Yani bugün Patrikhane'nin bütün dünyada ilan ettiği gibi 'ekümenik' unvanı Fatih Sultan Mehmet tarafından Rumlara verilmiyor. Lozan Anlaşması ve Cumhuriyet'in kuruluşunun ardından devlet; Patrikhane'nin Türkiye dışına çıkmasını istiyor fakat bu konuda başarılı olamıyorlar. Lozan'a bağlı olarak Patrikhane burada kalıyor " dedi.

TÜRKİYE AÇILIM YAPTI

Samsun'da radar tespit cihazı kullanan sürücüye ceza Samsun'da radar tespit cihazı kullanan sürücüye ceza

Sümela'da düzenlenen Ortodoks ayinin Lozan Anlaşması'nın bir gereği olduğunu belirten kaydeden Meriç, aynı hassasiyeti Yunaniestan'ın ısrarla göstermediğini belirterek, şu görüşlere yer verdi:
"Türkiye, son yıllarda dini özgürlükler noktasında geniş atılımlar yaptı. Son 10 yılda 300'e yakın kilisenin restorasyonu yapıldı. Buna karşılık Lozan Anlaşması'nın Yunanistan'la ilgili hükümleri de son derece önemli. Yunanistan, TİKA'nın ülkeye girmesine izin vermiyor. TİKA'nın Yunanistan'daki vakıf, cami ve tarihi eserleri restore etmesini engelliyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı'nın da Yunanistan'a girişi yasak. Buna karşı Türkiye ülkemizde bulunan kiliselerin restorasyonunu yapmaya devam ediyor."
Yunanistan'ın, Lozan'da yer almasına rağmen Batı Trakya Türk azınlığı ile ilgili yükümlülüklerini de yerine getirmediğini belirten Meriç şöyle devam etti: "Batı Trakya'da Türklerin vakıf mallarının işlevsel hale getirilmesi, korunması vs. ile ilgili sorunları Yunanistan arka kapı diplomasisiyle bertaraf ediyor. Batı Trakya'da Türklerin seçtiği müftüler olmasına rağmen kendileri müftü, imam ataması yapıyor. Buna karşın Türkiye hiçbir zaman Yunanistan'ın yaptığı gibi papaz metropolit ataması yapmıyor . "

YUNANİSTAN İZİN VERMİYOR

Salih Meriç, Türkiye'nin ortaya koyduğu tavrı Yunanistan da beklediklerini belirterek, "Atina'da ya da Selanik'te, 'Türklerin seçtiği müftüler tarafından gönderilen imamlarla namaz kılalım' derseniz, Yunan tarafı buna kesinlikle izin vermiyor. Ya da cevap bile vermiyor. Her iki toplumun dini özgürlükleri ile ilgili dünyanın gelişen şartları ve normları çerçevesinde bunların olması gerekir ama biz aynı demokratlığı Yunan tarafından da görmek istiyoruz" diye konuştu.
 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Muhabir: ELÇİN ABDİK