Karadeniz'in Zonguldak ilçesinde dün akşam 20.38'de meydana gelen 4.4 şiddetindeki deprem panik yarattı. İstanbul dahil olma üzere birçok çevre ilden de hissedilen deprem sonra internet kullanıcıları, "Karadeniz'de fay hattı var mı?", "Samsun fay hattında deprem riski var mı?" sorusuna yanıt aramaya başladı.

ladik deprem 1.jpg

KARADENİZ'DE FAY HATTI VAR MI?

Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir. KAF sistemi, Anadolu Levhası'nın, güneyde Arap Levhası (yılda 25 mm'leri bulan hızlı sıkıştırma hareketi ile) ve kuzeyde (neredeyse hiç hareket etmeyen) Avrasya Levhası'nın arasında kalması ve bu sebeple batıya doğru açılma şeklinde hızla hareket etmesi sebebiyle yüksek sismik aktivite göstermektedir. KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur. Fay hattında, parçalanmış-ezilmiş kayaçlar, soğuk ve sıcak su kaynakları, gölcükler, traverten oluşumları, genç volkan konilerine rastlanır. Fayın bazı kısımları depremler sırasında 0,5-1,5 m düşey, 1,5-4,3 m yatay atımlar yapmıştır. Genç Kuvaterner zamanından itibaren 800–1000 m yatay atım yaptığı ötelenen genç vadi yataklarından tespit edilmiştir.

SAMSUN FAY HATTINDA DEPREM RİSKİ VAR MI?

Kuzey Anadolu Fay Hattı(KAF) üzerinde yer alan Samsun 2-3'üncü derecede deprem bölgesinde bulunmaktadır. Öte yandan, Samsun'a bağlı bazı ilçeler ise birinci derece deprem kuşağında yer alır. 

SAMSUN'DA BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA YER ALAN İLÇELER 

Samsun'da birinci derecede deprem bölgesi içerisinde yer alan ilçelerin başında, Ladik ilçesi gelirken, Asarcıki Ayvacık, Kavak, Havza ve Vezirköprü ilçeleri de birinci derece deprem kuşağında yer alır.

SAMSUN LADİK DEPREMİ 

Öte yandan 26 Kasım 1943'te büyük bir yıkıma neden olan 7.2 büyüklüğündeki 4 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği Ladik depremi de Samsun'da gerçekleşen ve literatür arasına giren depremlerden biridir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.