Karaciğer Yağlanmasına Karşı Uzmanından Öneriler! Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle verilen kilolar karaciğer yağlanmasını ciddi oranda geriletiyor. Yüzde 10’dan fazla kilo kaybı karaciğerdeki sertliği neredeyse yarı yarıya azaltıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Oya Yönal anlatıyor.

Tanı için tek başına kan tahlilleri yeterli değil. Hastaya batın ultrasonu da yapılmalı. Karaciğer yağlanması olan kişilerde genellikle ultrasonda yağlanma ve kanda karaciğer enzimlerinde yükseklik saptanıyor. Ancak sadece ultrasonda yağlanması olan ama karaciğer enzimleri normal olan hasta grubuna da rastlıyoruz. Dahası ultrason ve MR gibi yöntemlerde karaciğerdeki yağlanma saptansa da fibrozis (sertlik) tespit edilemiyor. Bunun sonucunda tanıda gecikme yaşanabiliyor. Bu sorunun önüne geçmek için de günümüzde fibroscan ve ihtiyaç halinde biyopsi yöntemlerine başvuruluyor.

Kan tahlilleri ve ultrason ile MR gibi görüntüleme yöntemleri ‘fibrozis’ tanısında yardımcı olamıyor. Bu nedenle karaciğerde oluşan hasarın belirlenmesi için karaciğer biyopsisine başvuruluyor. Karaciğer biyopsisi karaciğerde yağlanmanın ne kadar ciddi olduğunu tespit etmenin en iyi yolu. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen biyopside uyuşturulan bölgeden doku örnekleri alındıktan sonra inceleniyor. Ancak karaciğer biyopsisi kanama, ağrı, safra yolu zedelenmesi gibi bazı riskler taşıdığı ve belli bir süre hastane yatışı gerektirdiği için sınırlı gerekçelerle uygulanıyor. Günümüzde biyopsi yerine fibroscan yöntemi kullanılıyor.