Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Meksika Sosyal Yardım Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren rehabilitasyon merkezlerinde görevli uzman doktorlara ve teknikerlere yönelik ortopedik protez ve ortez eğitim programı düzenlendi.

TİKA ile Ankara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu işbirliğinde, Iztapalapa Rehabilitasyon Merkezinde 14-25 Ağustos 2017 tarihleri arasında 14 kişiden oluşan uzman doktor ve teknikerlere yönelik teorik ve uygulamalı ortopedik protez ve ortez eğitim programı düzenlendi. Uygulamalı eğitimler kapsamında 7 hastanın ortez ve protez ihtiyaçları da giderildi. Program kapsamında Dinamik Ayak Bileği Ayak Ortezi (DAFO), Diz Ayak Bileği Ayak Ortezi (KAFO), hasta değerlendirme, negatif ölçü alma ve pozitif model rektifikasyon konuları işlendi.

TİKA tarafından Meksika’da yaşayan engellilere yönelik sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması amacıyla hayata geçirilen ortopedik protez ve ortez eğitim programına katılan uzman doktorlara ve teknikerlere sertifikaları Ankara Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Serap Alsancak, Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Yük. Mühendis Haydar Altınkaynak, Doç. Dr. Senem Güner, DIF Iztapalapa Rehabilitasyon Merkezi Genel Koordinatörü Dr. IvonneFranckRodriguez, TİKA Meksika Program Koordinatörü Muhammed Ünal ve hasta yakınlarının katıldığı törenle takdim edildi.

Meksika Sosyal Yardım Kurumu

Meksika Sosyal Yardım Kurumu (DIF Nacional) toplumun refahını geliştirmeye yönelik projeler ve karşılaştıkları problemleri aşmalarına yönelik çözümler üreten bir kamu kurumu olma özelliğini taşıyor. 1977 yılında Meksika Devlet Başkanı Jose Lopez Portillo ve eşi tarafından kurulan Meksika Sosyal Yardım Kurumu çocuklara, engellilere ve yaşlılara yönelik sosyal projeler hayata geçiriyor. Bünyelerinde ücretsiz hizmet veren eğitim kurumları, ortez ve protez üretim merkezleri, yaşlı ve çocuk bakım evleri, göçmen çocuklara yönelik hizmet veren barınakları mevcut durumda yer alıyor.

2010 yılında Meksika Milli İstatistik ve Coğrafya Enstitüsü (INEGI) tarafından yapılan nüfus sayımına göre; Meksika’da yaşayan toplam engelli sayısı 5 milyon 739 bin 270 kişi olarak biliniyor. Bu rakam Meksika nüfusunun yüzde 5,1’ne denk geliyor. Tüm dünyada olduğu gibi kısıtlı çalışma imkanları ve diğer sosyal problemler sebebi ile engelli insanlar yeterli ekonomik imkanlara sahip değil. Meksika hükümeti uluslararası taahhütleri ve bin yıl kalkınma hedefleri çerçevesinde hazırlamış olduğu Ulusal Kalkınma Planı (2013-2018) ve Ulusal Sosyal Yardım Programında (2014-2018) engellilere yönelik öncelikleri ve eylemleri eklemişti. Engellilere yönelik kararlaştırılan eylemlerin ulusal çapta takip edilmesi, devlet ve özel sektörün birlikte hareket etmesine yönelik çalışmalar Meksika Sosyal Yardım Kurumu (DIF) tarafından yürütülüyor.

Meksika Sosyal Yardım Kurumu bünyesinde yer alan GabyBrimmer Rehabilitasyon Merkezi ve Iztapalapa Rehabilitasyon Merkezi aracılığı ile engellilere yönelik ortez ve protez hizmetleri sunuyor. Meksiko City’de yer alan her iki merkez de toplam 14 adet ortez ve protez üretim laboratuvarına sahip. Bu laboratuvarlarda engellilere yönelik gerekli tıbbi desteği sağlayacak kaliteli ortez ve protez cihazı üretiliyor. Yıl içerisinde toplam 10 bin 442 adet ortez ve 590 adet protez cihazı üretilmek sureti ile ihtiyaç sahiplerine hizmet veriliyor.