Samsun iline ait kaç baraj bulunmakta? "Samsun barajları ne zaman kuruldu", ne amaçlı kuruldu?" gibi soruları merak edenler için yazdık.

SAMSUN BARAJLARI

Samsun'da enerji, sulama ve içme suyu elde etmek için barajlar bulunmaktadır. Bu barajlar hem taşkın kontrolü sağlamak hem enerji ihtiyacını karşılamak amaçlı inşa edilmiştir.

Altınkaya Barajı.jpg

ALTINKAYA BARAJI VE HİDROELEKTRİK SANTRALİ

İlçe merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kızılırmak nehri üzerinde kurulmuş olan Altınkaya Barajı enerji üretmek ve taşkın kontrolünü sağlamak amacıyla "Aşağı Kızılırmak Projesi" olarak inşa edilmiştir. Altınkaya Barajı çevresi ormanlık alanla kaplı olan baraj gölünde olta ve ağ balıkçılığı yapılmaktadır.

SUAT UĞURLU BARAJI

Samsun'un Çarşamba ilçesinde bulunan baraj Yeşilırmak üzerinde bulunmaktadır. Suat Uğurlu Barajı Türkiye'nin 192. Samsun'un ise 6. büyük enerji santralidir. Suat Uğurlu Barajı ve HES ortalama 301.082.425 kilovat saat elektrik üretimi ile 82.897 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek üretime sahiptir.

Bafra Derbent Barajı.jpg

ÇAKMAK BARAJI

1985-1988 yılları arasında abdal deresi üzerinde içme suyu ihtiyacının karşılanması amaçlı inşa edilmiştir.

DERBENT BARAJI VE HİDROELEKTRİK SANTRALİ

Samsun'un Bafra ilçesinde, Kızılırmak üzerinde bulunan baraj, sulama ve taşkın kontrolü amaçlı 1984-1990 yılları arasında DSİ tarafından inşa edilmiştir.

HASAN UĞURLU BARAJI VE HİDRO ELEKTRİK SANTRALİ

Samsun'un Ayvacık ilçesinde 1971-1981 yılları arasında Yeşilırmak üzerinde elektrik enerjisi üretimi amacıyla kurulmuş bir barajdır. Yapımı sırasında 1971 yılında DSİ 7. bölge müdürü olan Hasan uğurlu geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. baraja onun adı verilmiştir.

VEZİRKÖPRÜ BARAJI

Vezirköprü Barajı, 1993-2001 yılları arasında Samsun'da, İstavloz Çayı üzerinde, sulama amacıyla inşa edilmiş bir barajdır. Vezirköprü Barajı 9.657 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.

barajjj.jpg

DERİNÖZÜ BARAJI

Derinözü Barajı 77 metre yüksekliğindedir ve barajda depolanan su ile 41.250 dekar gibi önemli bir arazi sulamamaktadır

19 MAYIS BARAJI

 90 metre yüksekliğinde olan Baraj ile Ondokuzmayıs ve Bafra ilçeleri ile Dereköy, Yörükler, Doğanca ve Çetinkaya beldelerine içme ve kullanma suyu sağlanması amaçlanarak kurulmuştur.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.