İşgal kuvvetlerinin baskısı altındaki ülkenin bağımsızlığı kazanmasının ardından, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması uğruna ne yoğun mücadeleler verildi ne canlar gitti. Bu ülke düşman kuvvetlerinden kolay temizlenmedi ve Cumhuriyet hiç kolay kurulmadı.
Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in kuruluş öyküsünü bu kez Fenerbahçe Spor Kulübü üzerinden izleyiciye aktaran “Zaferin Rengi” filmi gösterimde.   
1918 yılında İstanbul işgal altındadır, halk yoksul, perişan ve umutsuzdur. Halkı direnişe kaldıracak, moralini yükseltecek bir güce gereksinim vardır. O güç de Mustafa Kemal Paşa’nın talimat verdiği Fenerbahçe’dir. 
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve yiğit silah arkadaşları ile  Mehmetçik kadar Milli Mücadele döneminde tüm kurumlar da işgal kuvvetlerini yurttan kovmak için mücadele etti. İşte onlardan biri de Mustafa Kemal Paşa’nın kulüp ziyaretinde “Bir millet onuru için direnir, istiklali için mücadele eder. İşgal devletleriyle yapacağınız müsabakalar milli hisleri hareketlendirir. Burada yeşeren umut yediden yetmişe memleketin her tarafına ve köşesine yayılarak” diyerek futbolcularına emir verdiği Fenerbahçe Kulübü’dür.  
Mustafa Kemal’in direktifleri doğrultusunda Fenerbahçe takımı salt düşman güçleriyle savaşmaz, cepheye gider, Müdafaa-i Milliye Teşkilatı ile  (Mim Mim Grubu) işbirliği yapıp Anadolu’ya silah ve cephane kaçırır.
Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle yoksul, yorgun düşmüş halkın umudunu, moralini diri tutmak amacıyla  Fenerbahçe futbol takımının işgal kuvvetleriyle savaşmasını,  General Harington Kupası’nı kazanmasını anlatan, Senaryosunu İsa Yıldız, Safran Banu Erdoğan, Evren Oğuz ve Abdullah Oğuz’un kaleme aldığı,  Yiğit Özşener (Mustafa Kemal Paşa),  Nejat işler (Sabri Bey), Kubilay Aka (Galip Kulaksızoğlu), Timuçin Esen (Topkapılı Cambaz Mehmet Bey, Gülper Özdemir (Peyker), Yılmaz Bayraktar (Yüzbaşı Bennet), Gonca Vuslateri (Vera)’in önemli rolleri üstlendiği “Zaferin Rengi” futbolun sadece futbol olmadığını, insanları birleştiren, tek vücut haline getiren direniş ve başkaldırı olduğunu kanıtlıyor.
Filmde Milli Mücadele döneminin zor koşulları ile birlikte Fenerbahçe’nin efsanevi futbolcusu Galip Kulaksızoğlu ile Peyker’in mutlu sonla bitmeyen hüzünlü aşk öyküsüne de yer veriliyor. Halide Edip Adıvar’ın (Birce Akalay)  Sultanahmet mitingindeki tarihi konuşması kuşkusuz en etkileyici sahnelerden biri.   
Filmin finalini oluşturan Harington Kupası maçı, yurtsever Fenerbahçeli oyuncuların cephedeki utkularını toprak sahadaki zaferle taçlandırması, şımarık ve küstah İngilizlere verilen en güzel yanıt oluyor...
Salt Fener bahçe filmi olarak değerlendirilmemeli “Zaferin Rengi”. Galatasaray Kulübü’nün kurucusu Ali Sami Yen’in Milli Mücadele'ye olan katkısına da değiniliyor. Sadrazam Damat Ferit, Padişah Vahdettin, İsmet İnönü, Ali Naci Karacan ve Münir Nurettin Selçuk gibi dönemin tarihi figürleri de filmde karakterize ediliyor.   
Çöken bir imparatorluğun küllerinden doğan yepyeni bir devletin kuruluş öyküsünü Fenerbahçe Kulübü üzerinden anlatan Abdullah Oğuz,  yapımı ile tarihe önemli not düşüyor. Abdullah Oğuz’un yapıtı “futbol filmi” nitelemesinin önüne geçerek, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in kuruluş öyküsüne dönüşüyor.    
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümü anısına yönetmen Mehmet Ada Öztekin tarafından çekilen “Atatürk 1-2” filmleri kadar yüz akı, her daim övünülecek yapım “Zaferin Rengi”. Sadece Fenerbahçelilerin değil, tüm yurttaşların zor koşullar altında kazanılan tarihi utkuya tanıklık etmeleri adına kayıtsız kalmamaları gereken yapım. Zira günümüzde oldukça hırpalanmaya çalışılan  Mustafa Kemal Atatürk’e ve Türkiye Cumhuriyeti’ne, demokrasiye sahip çıkmak zorundayız.
Bu ülke ve Cumhuriyet, hiç kolay kurulmadı, kollamak ve güçlendirmek ulusun görevi...