Gençlik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUGAMER) ile Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu işbirliğinde organize edilen ve bu 2. düzenlenen Uluslararası Gençlik Araştırmaları Kongresi Muğla’nın Fethiye ilçesinde başladı. Gençlik kongresine Türkiye’nin yanı sıra, Mısır, Azerbaycan, Kazakistan, İngiltere, İspanya, Fransa, Almanya ve İzlanda’dan akademisyenler katılıyor.

Kongre açılışına MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Suat Kolukırık, Gençlik ve Spor Bakanlığı Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri Daire Başkanı Erkan Şamiloğlu, Fethiye Cumhuriyet Başsavcı Kurce Eker, Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkan yardımcısı Mete Atay, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Suat Kolukırık açılışta yaptığı konuşmada; "Bir toplumu içindeki insanlar inşa ederler. Sahip olduğu değerler, geleceğe bakış açısı, gelecekle ilgili beklentileri, o toplumun geleceğini şekillendirir. Geleceğe ilişkin beklentisi hayali olmayanların üretmesi mümkün değildir. Türkiye üzerinden bakılırsa nüfusun %16,5’inin 14-25 yaş aralığında ve nüfusun önemli bölümünün genç olduğunu gösterir. Bununla birlikte gençliğin yetiştirilmesiyle birçok konuyla karşı karşıyayız. Değişen koşullar içinde gençliği geleceğe hazırlamak son derece önemli. Küresel sisteme içinde gençlerin donatılmışlığı ülkelerin geleceğini şekillendiriyor. Bu perspektiften bakılınca gençliği geleceğe hazırlamak, teknolojik yapı karşısında, Türkiye’nin toplumsal duraklığının aşılması noktasında önem vermek belirleyicidir. Gençliği anlama gerek, özellikleri bilmezsek gençliğin nasıl bir beklenti içinde olduğunu kavrayamazsak öngörüde bulunamıyoruz. Bu nedenle bazı araştırmacılar buna milenyum kuşağı veya Z kuşağı diyor, ama genel anlamda Z kuşağı ile karşı karşıyayız. Türk toplumunu oluşturan Z kuşağının özelliklerini bilmeden gelecek planlaması yapma şansımız yok. Bu kuşak tüketim ve teknoloji içerisinde doğmuştur" diye konuştu.

“15-24 Yaş Arasındaki Gençler kendilerini Maceracı Tip Olarak Görüyor”

Yapılan anketleri de değerlendiren Kolukırık, "Sosyolog olarak yaptığımız anketler sonucunda gördük ki 15-24 yaş kuşağına, kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz diye sorduk; Maceracı tip en yüksek oranda çıktı. Çünkü Z kuşağının en önemli özelliği, özgüveni çok yüksek bir gençlik ile karşı karşıyayız. Sosyal ilişkilerde içine kapanık, ortak iş yapmak istemeyen, aklından halinden memnun, teknolojici, macerası bir gençlik var karşımızda. Herhangi bir konuda kimin fikrini almak ister misiniz? Şeklindeki bir soruya, büyük oranda “Anne” yanıtı vermişler. Anne merkezli bir çocuk var ortada. Baba otoriteyi temsil etmesi ve geri planda kalmasından dolayı Anne ile daha yakın ilişki kuruyorlar. Yetişkin olarak kimi örnek alıyorsunuz soruna ise %35’lik bir oranla “kimseyi” şeklinde yanıtı alıyoruz. Son derece özgüvenleri yüksek" dedi.

"Tütün ve sigara kullanıyor musunuz?"a yanıt %48

En çok harcama yapılan sektörün giyimin %48 olduğu ankette, kendileri tanıtmak konusunda giyim 1, yeme içme ise 2. sırada olurken, öğretmenlerin görevlerini özveriyle yapmadıklarına inananların oranının %47’si asla dediği, güncel konulardan haberdar olmak isteyenlerin oranı ise %87 ile kesinlikle cevabı vermiş.

“Gençlerin %74,5 Her şeye Rağmen Gelecekten Umutlu”

Gençlerin en büyük sorununun %47,8 gelecek beklentisi olduğunu söyleyen Kolukırık, "Bunlara rağmen gençler geleceği nasıl görüyor, umut var mı? Sorusuna ise; %74,5’inin umutlu olduğu olumlu beklentilere sahip. Gençler siyasete karşı çekimserler bu da önemli. Siyasete yatkın mısınız soruna %50’si hayır, %48 evet, diyor. Gençlere koalisyon nedir? Şeklinde bir soru yöneltmişiz bilen nerdeyse yok. Lider olmak isteyenlerin sayısı %61, liderlikten ne anladıkları da belli değil kalan kısım ise kendilerini olağan bir yapı içinde kendilerini görüyor. Türkiye’nin iyiye gittiğini belirtenlerin oranı %58,6. Türkiye’nin en önemli sorunu nedir diye sormuşuz; En önemli sorun olarak “Terör” şeklinde belirtmişler" dedi.

Gençlik ve spor bakanlığı Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri Daire Başkanı Erkan Şamiloğlu, “Bakanlık olarak bilimsel verileri programa koyarak uygulamasını yapacağız. Çoğu ilimizde genç nüfus oranı %50’ye yakın. Genç nüfus ülkemizin lokomotifi. Gençlik Spor Bakanlığı olarak, ülkemizi gençler üzerinden götürmeye gençler üzerinden kalkındırmaya özen göstereceğiz, zira Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gençlere verdiği önem herkes tarafından da biliniyor. Bakanlık olarak milli ve manevi değerlere sahip çıkan bir gençlik yetiştirme arzusundayız. Geçmişinde ne olduğunu bilen, üreten, gençleri hayatın içinde tutan projeler üretiyoruz. İnsanların hayatın içine girip emek vermedikleri hiçbir şeyin değerini bilemiyorlar" dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mansur Harmandar; “Gençler bizim geleceğimiz. Bizler gençlerin ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak gençler üzerinde, gençlik araştırmaları merkezini kurduk. Üniversitemizde 45 bin öğrencimiz var. Üniversite yılları onların geleceklerini şekillendirdikleri yıllar. 360 farklı bölümde eğitim veriyoruz. Tabiî ki gençlerimizin ihtiyaçlarına tam olarak karşılık veremediğimiz için de üzülüyorum. 45 bin öğrencimizin yanında 5 bin kişilik kredi yurtlar kurumu öğrencimiz var. 10 bini kayıt dondurmak zorunda kalıyor. Sosyolojik olarak araştırmak gerekiyor. Çok farklı nedenler ortaya çıkıyor. Muğla ve ilçelerindeki hayat pahalılığının bunda en büyük faktör olduğu da ortaya çıkıyor. Fethiye geleceği olan bir yer. Üniversite etkinliklerinin çoğunu Fethiye’de gerçekleştiriyoruz. Amacımız üniversite ile bulunduğu yerleşim yerindekilerle kaynaştırmak, birleştirmek. Liyakatlı, ülkesine, milletine bağlı gençler için çalışıyoruz“ dedi.

MY-BT)