Yahyalı Belediyesi ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ‘Yahyalı Elmacılığının Tanıtımı ve Elma Pazarı’ konulu istişare toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen toplantıya Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Serdar Alıcı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, üreticiler ve tüccarlar katıldı. Toplantı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Serdar Alıcı tarafından yapılan sunumla başladı. Müdür Serdar Alıcı sunumunda dünyada, Türkiye’de ve Yahyalı’da elma üretimi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Toplantıda selamlama konuşması yapan Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk ise, “İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz ve meclis üyemiz Merve hanımla ile ‘ilçemizde bir elma festivali mi yapsak daha verimli olur yoksa elmacılığımızın sorunlarının konuşulduğu bir çalıştay mı yapsak daha verimli olur’ diye istişare yaptık. Çalıştayın daha verimli olacağı noktasında fikir birliğine vardık. Ve bu istişare toplantısını düzenledik” dedi. Yahyalı’da yetiştirilen elmanın pazarlanması konusunda sıkıntıların olduğunu, tüccarlar sayesinde bu sıkıntının giderildiğini belirten Başkan Esat Öztürk hem ilçe içerisindeki hem de ilçe dışındaki elma tüccarlarına teşekkür etti. Yahyalı’da klasik elmacılıktan modern elmacılığı geçilmeye başlandığını, elmada kalitenin artmasıyla alıcıların çoğalacağını ifade eden Başkan Öztürk, pazarlama konusuna ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Öztürk; “Yerel yöneticiler olarak biz, üreticilerimizin önünü açmak, onlara yardımcı olmak ve elmamızın tanıtımını yapmamız gerekiyor. Allah izin verirse, elmamızın tanımı için TBMM’deki tüm parti gruplarına elma ikram edip, dünyanın en tatlı elmasını milletvekillerimizin tatmasını istiyoruz. Yeşilhisar, Develi ve Yahyalı’nın yer aldığı havzada, yılda 150 bin ton elma yetişiyor. 3 ilçe birlikte hareket etmeli. Birlikte hareket edersek, üretimde söz sahibi oluruz. Türkiye’deki elma üretiminde Kayseri 6. sırada yer alıyor, bu çok önemli. Elmadan meyve suyu, çay, reçel, marmelat, sirke, pekmez, püre, cips yapılıyor ve tıbbi olarakta kullanılıyor. Kullanım pazarı çok geniş” diye konuştu. Başkan Öztürk ayrıca Kayseri Ticaret Borsası’ na güncel elma fiyatlarının il ve ilçe bazında takip edilmesi konusunda talepleri olacağını, güncel fiyatları da üreticilere düzenli şekilde aktarmak istediklerini sözlerine ekledi.

Yahyalı Belediyesi Meclis Üyesi Merve Sarıoğlu’ da konuşmasında pazarı oluşturmadan üretim yapmanın zor olacağını ve pazarlamanın çok önemli olduğunu ifade ederek, bölgeden elma alımı yapan tüccarların sıkıntılarını, üreticiden beklentilerini ve kendilerine tavsiyelerini öğrenmek için böyle bir toplantı düzenlediklerini söyledi.

Toplantıda elmanın üretimi, pazarlaması, depolanması ve kooperatifleşme gibi konular istişare edildi.