Uzakdoğu ülkelerini hedef pazar olarak belirleyen Egeli gıda ihracatçıları, Ekonomi Bakanlığı destekli Turquality Projesi kapsamında Japonya’dan sonra Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen Food Week Korea 2017 Fuarı’nda Türk gıda ürünlerinin tanıtımını yaptı.

Food Week Korea Fuarı’nda, Coex Fuar Organizatörü ile iki ülke ilişkilerini geliştirmek ve ihracatı arttırmaya yönelik olarak mutabakat zaptı imzalandı. Ekonomi Bakanlığının Türk Ürünlerinin Yurt Dışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY Destek Programı kapsamında Güney Kore’nin başkenti Seul’de basın tanıtımı ve tadım etkinliği organize ettiklerini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, EİB’den gıda sektöründe faaliyet gösteren 5 ihracatçı birliğinin ihraç ürünleri; kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru domates, zeytinyağı, defne, kekik, adaçayı, makarna ve bulgur gibi ürünlerin Food Week Korea Fuarı’nda başarılı bir organizasyonla tanıtıldığını kaydetti.

Japonya ve Güney Kore’ye gıda ihracatında hedefimiz 1 milyar dolar

Türkiye ile Güney Kore arasında tarihi bir dostluk olduğuna dikkati çeken Tarakçıoğlu, “Türkiye’ye, Türk insanına ve Türk ürünlerine büyük bir sempatileri var. 2016 yılında Güney Kore’nin 21 milyar dolar gıda ürünleri ithalatı var. Türkiye’nin ihracatı ise 45 milyon dolar. Güney Kore’ye yönelik 2 yıl süreyle yürüteceğimiz TURQUALITY Projesi ile bu ihracatımızı Türkiye’nin ortalama ihracat artış hızının üzerinde arttırmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin 2023 yılı için ortaya koyduğu 40 milyar dolarlık gıda ürünleri ihracatında Japonya ve Güney Kore’nin payının 1 milyar dolara ulaşması en büyük hedefimiz” şeklinde konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar ise; Food Week Korea Fuarı’nın Güney Kore’nin en büyük gıda fuarı olduğunu Türk ürünlerini tüketmeye çok hevesli olan Güney Kore pazarına giren Türk gıda ihracatçılarının kalitesini koruduğu sürece Güney Kore’ye ihracatımızın artacağına inandıklarını dile getirdi.

Türkiye’de son 15 yılda zeytin ağacı varlığının 90 milyondan 177 milyona çıktığına dikkati çeken Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, zeytin ve zeytinyağı üretiminin önümüzdeki yıllarda katlanarak artacağını, bu artışın ilk sinyallerinin bu yılki zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde görülmesini beklediklerini ifade etti.

EZZİB Başkanı Er, “Türkiye, 2023 yılında 650 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin rekoltesi hedefliyor. Bu üretimin katma değere dönüşmesi için ihracat pazarlarında bugünden tanıtımını yapmamız şart. Güney Kore ve Japonya özellikle zeytinyağı tüketiminin son yıllarda artış gösterdiği pazarlar. Bu pazarlar, Türk zeytinyağı sektörünün hedef pazarı konumunda. 11 aylık dilimini geride bıraktığımız 2016/17 sezonunda Uzakdoğu ülkelerine 11 milyon dolarlık zeytinyağı ihraç ettik. Amacımız Uzakdoğu pazarındaki Pazar payımızı katlayarak arttırmak” diyerek sözlerini noktaladı.

Food Week Korea Fuarı’nda, Ege İhracatçı Birlikleri standını Türkiye’nin Seul Ticaret Müşaviri M. Alper Atilla başta olmak üzere, Güney Koreli ithalatçılar, AVM yöneticileri ziyaret etti. Fuara 25 ülkeden 861 firma, 1614 stant ile katıldı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin temsilcileri Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Işık ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz oldu.

Türk lezzetleri Güney Korelilerin beğenisine sunuldu

Ege İhracatçı Birlikleri’nin organizasyonlarında uzun süredir görev yapan Şef İbrahim Önen’in, Güney Kore’ye ihracatta potansiyel ürünler kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru domates, zeytinyağı, defne, kekik, adaçayı, makarna, bulgur, soslar, turşular, meyve suları, şekerleme ürünlerinden hazırladığı menüler Korelilerce beğeniyle yenildi.