alat Bulut’a, Oyuncular Sendikası’ndan sonra bir tepki de yönetmen ve yapımcılardan geldi. Aralarından Ahu Öztürk, Kenan Tekeş, Seren Yüce ve Tolga Karaçelik gibi isimlerin olduğu sinemacılar yaptıkları açıklamada, “Türkiye sinema sektörüne emek veren yapımcı ve yönetmenler olarak, ülkemizde her alanda olduğu gibi, sektörümüzde de kadın çalışanlara yönelik taciz ve istismar olayları yaşandığını biliyoruz ve setlerimizde bu olayların son bulması için elimizden geleni yapıyoruz.

‘KADININ BEYANI ESASTIR’
Yasak Elma adlı televizyon dizisinin başrol oyuncusu Talat Bulut’un, sette bir kostüm asistanını taciz ettiğini, kostüm asistanı genç kadının süreci yargıya yansıtma kararıyla birlikte öğrendik. Bizler, Türkiye toplumunda taciz ve istismar vakalarını ifşa etmenin kadınlar için ne kadar zor olduğunu biliyoruz, ‘kadının beyanı esastır’ ilkesine inanıyoruz.

'ADI TACİZE KARIŞMIŞ İSİMLERE FİLMLERİMİZDE YER VERMEYECEĞİZ'
Yargıya taşınmakta olan bu taciz vakasında, kostüm asistanı arkadaşımızın yanında olduğumuzu, bundan sonra filmlerimizde adı tacize karışmış isimlere yer vermeyeceğimizi kamuoyu önünde açıklıyoruz.

'KADIN ARKADAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ'
Sektörümüzde kadına yönelik şiddet, taciz ve istismarın takipçisiyiz, kamera önündeki ve arkasındaki bütün kadın arkadaşlarımızın yanındayız” ifadeleri yer aldı.

Bildiride imzası olan yapımcı ve yönetmenler:

Ahu Öztürk, Ali Vatansever, Anna Maria Aslanoğlu, Aslı Erdem, Aslı Filiz, Ayşe Ayben Altunç, Ayşe Toprak

Belma Baş, Belmin Söylemez, Berrak Samur, Beste Yamalıoğlu, Bilge Elif Özköse, Birol Akbaba, Bülent İşbilen, Ceylan Naz Baycan, Ceylan Özgün Özçelik, Çiğdem Mater, Deniz Koçak, Derya Durmaz, Dilde Mahalli, Diloy Gülün

Ekin Çalışır, Emin Alper, Emine Yıldırım, Emre Akay, Enis Köstepen, Ferit Karol, Filiz Gülmez Pakman, Gökçe Işıl Tuna, Güliz Sağlam, Haşmet Topaloğlu, Kaan Müjdeci, Kenan Tekeş, Korkut Akın, Melek Özman, Mine Özerden

Mizgin Müjde Arslan, Müge Özen.

OYUNCULAR SENDİKASI'NDAN TALAT BULUT'A TEPKİ!
Oyuncular Sendikası’nın Twitter adresinden ‘Kamuoyuna duyuru’ başlığıyla yayınladığı açıklama ise şöyleydi:

“Oyuncular Sendikası olarak fiziksel, sözel ve psikolojik tacizler konusunda duruşumuz çok nettir. Çalışma hayatından doğan kaygılar sebebiyle birçok kadın meslektaşımız maruz kaldığı ayrımcılığı ve tacizi dile getirememektedir. Bu konuda tüm üyelerimize ve sektör çalışanlarına güç vermek, beraber hareket etmek, yan yana olmak sendikamızın asli görevidir. Bu olayların yaşanmasını engellemek, farkındalığı artırmak, değişimi başlatmak için profesyonel çalışmalarımızı aylar öncesinden başlattık ve tüm hızımızla çalışmalarımızı geliştirmeye devam ediyoruz. Bu noktada tüm üyelerimizi ve sektör çalışanlarını, çalışmalarımıza destek olmaya davet ediyoruz.

Yasak Elma dizi setinde yaşanan olay yargıya intikal etmiştir. Oyuncular Sendikası olarak sürecin takipçisi olacağımızı, Sendikalar Kanunu ve Anatüzüğümüz'den doğan tüm yasal yaptırımlarımızı bu süreç içerisinde harekete geçireceğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.”

Kaynak: Posta