TBMM'de konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Samsun'un 17 ilçesi var. 1 ilçesi bile ilk 50'de değil. Bir zamanların ilk 10'unda daki Samsun geriliyor" diyerek iktidara yüklendi.

"İLK 50'DE OLAN İLÇESİ YOK"

Samsun'un sorunlarını TBMM'de yaptığı basın açıklamasıyla gündeme getiren Usta, "Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi rakamları açıklandı. Samsun'un 17 ilçesi var. Bir ilçesi bile ilk 50'de değil. Bir zamanların ilk 10'undaki Samsun geriliyor. 17 ilçeden 11 ilçe 2017-2022 mukayesesine göre gerilemiş. 200 basamak gerileyen ilçeler var. 2009-2019 yılları arasında Türkiye'nin en çok yaşlanan 11. ili Samsun. Çünkü Samsun'un gençleri Samsun'da durmuyor, Samsun'dan göç ediyorlar. 2006 yılında Samsun, kişi başı gelirde 38. sıradaymış. 2021 yılında 48. sıraya gerilemiş" dedi.

"HİZMET ETMİYORLAR"

Yapılan yatırımların başka şehirlere taşındığını ve iktidarın verdiği sözleri tutmadığını öne süren Usta şunları söyledi:
"Vezirköprü'de Orman İşletme Bölge Müdürlüğü vardı. Başka bir ile taşınmak istendi. Biz engel olduk. Türk Telekom Bölge Müdürlüğü de taşınacaktı. Son dakikada yaptığımız baskılarla engel olduk. Adli Tıp Samsun'dan başka ile taşındı. Çarşamba Şeker Fabrikası kapalı. Bir türlü açtıramıyoruz. En son gelen bilgilere göre de makinalar yağmalanmaya başlandı. Tekel zaten kapatıldı. Azot özelleştirildi. Çarşamba Ovası'nı koruyalım derken oraya bir biyokütle enerji santrali kuruldu. Buna engel olamadık. Hızlı tren projesi her seçim döneminde gündeme gelir ama hiç bir adım atılmadı. Samsunlu hizmet bekliyor ama hizmet etmiyorlar."

"TARIMSAL ÜRETİM DÜŞTÜ"

Samsun'da yaşanan tarımsal sorunlara da değinen Usta sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 "Bafra ve Çarşamba ovaları Türkiye açısından çok kıymetli ovalardı. Bütün bölgeyi doyurduğu gibi; İç Anadolu Bölgesi'ne de ürün pazarlardı. Taze fasülye 2011 yıllarında 125 bin tonken şu anda 21 bin tona düşmüş. Patlıcan, 95 bin tondan 19 bin tona, domates 308 bin tondan 65 bin tona düşmüş. Samsun sürekli fakirleşen bir kent haline geldi. Samsun'a hizmet edilmedi. Sayın Cumhurbaşkanı Samsun'a 9 baraj yapıldığını söylüyor. Samsun'da 13 baraj var. Bunun 6'sı AK Parti döneminden önce başlayıp bitmiş. 5'i de AK Parti dönemi öncesi başlamış, onlar iktidara geldikten sonra bitmiş. Sadece 1 baraj iktidarın döneminde başlayıp, bitmiş. 562 bin dekar alanı sulamaya açtıklarını söylüyor. Samsun'un sulanabilir arazisinin yüzde 0,1'i bahsettiği. Yüzde 1'i bile değil.  Samsun'un gönlünü almak için Cumhur İttifakı liderlerinin şehre geldiğini görüyoruz. Ama Samsunlu artık bu oyuna kanmayacaktır."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.