Nilüfer Belediyesi kütüphaneleri, Bursalı okurları edebiyatçılarla buluşturmaya devam ediyor.

Ekim ayında başlayan buluşmalardan ilki Çocuklara Kitap Söyleşileri kapsamında gerçekleşti ve “Küçük Cadı Şeroks” üçlemesiyle de çok sevilen yazar Aslı Der minik okurları ile buluştu. Çocukları okudukları kitabın yazarıyla buluşturan Çocuklarla Kitap Söyleşileri bu yıl da ünlü yazarları ağırlayacak. Söyleşiler, Necati Tosuner, Ayla Kutlu, Çiğdem Güneş, Şaban Akbaba gibi isimleri Nilüferli çocuklarla buluşturacak.

Okuru, yazara ve eserine dair bilinmeyeni arama yolculuğuna çıkaran Edebî Kazılar söyleşileri de yeni sezonda yine büyük ilgi görecek. Edebî Kazılar söyleşileri nin bu dönemki ilk konuğu, yazı ve iletişim konularında dersler veren, kitapları birçok dile çevrilen Mario Levi olacak. Edebî Kazılar söyleşileri bu yıl geleceğin önde gelen yazarları arasında gösterilen Aslı Erdoğan’ı da ağırlayacak. Bursalı yazar Nadir Gezer’in de konuk olacağı söyleşilere katılacak diğer isimler e, Yekta Kopan ve Şebnem İşigüzel olacak.

Nilüfer Belediyesi’nin 2017 yılını adadığı Orhan Kemal adına etkinlikler yeni dönemde de devam ediyor. 2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal etkinlikleri kapsamında Bülent Emin Yarar lise öğrencilerine Orhan Kemal’in 72. Koğuş romanından kesitler okuyacak. Ömer Türkeş de “ Edebiyatımızda Murtazalık” başlıklı söyleşide Murtaza romanı bağlamında bu ölümsüz karakteri inceleyecek. Ayrıca ilk düz yazı denemelerini Bursa Cezaevi’nde Nâzım Hikmet rehberliğinde yapan Orhan Kemal, Erden Akbulut’un konuk olacağı “Hapisanede Dostluk ve Yazmak” söyleşisinde de ele alınacak.

Orhan Kemal eserlerinin sinema uyarlamalarında rol alan sanatçılar Nur Sürer, Halil Ergün ve Cengiz Sezici, Edebiyattan Sinemaya Orhan Kemal söyleşisinde sinema eleştirmeni ve yazar Şenay Aydemir’in sorularını cevaplayacak.

2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal etkinlikleri, 8-9 Aralık’ta Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen kapsamlı bir sempozyumla sona erecek. Birçok değerli yazar, sanatçı ve akademisyenin ağırlanacağı sempozyum, Atilla Birkiye’nin hazırladığı, Metin Belgin’in sahneye uyguladığı müzikli dinletiyle açılacak. Orhan Kemal hikâyelerinin Tilbe Saran, Hakan Gerçek, Bülent Emin Yarar ve Metin Belgin tarafından seslendirileceği dinletinin müziklerini Vedat Sakman yapacak. Dinleti, Sokağın Aynası Orhan Kemal Sempozyumu için özel olarak sahnelenecek. Sempozyumla birlikte Emre Zeytinoğlu’nun küratörlüğünde kapsamlı bir Orhan Kemal sergisi de açılacak.

Şiir severlerin yakından takip ettiği Şairin Şiir Evreni söyleşileri de ünlü şairleri Nilüfer’de ağırlayacak. Bu kapsamda Özdemir İnce, Yılmaz Odabaşı, Serdar Ünver Şiir Kütüphanesi ev sahipliğinde okurlarıyla buluşacak. Ayrıca, 2018 yılı Mart ayında düzenlenecek Sesli Şiir Antolojisi de güncel şiirin önemli temsilcilerini Nilüfer’de ağırlayacak. Sesli Şiir Antolojisi, Mehmet H. Doğan Ödülü töreninin ardından gerçekleştirilecek.

Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın buluşmaları kapsamında da binlerce Nilüferli kadını Nermin Bezmen ile bir araya gelerek Kurt Seyt & Shura kitabı üzerine sohbet edecek.

Yeni buluşmalar

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri bu yıl yeni söyleşi dizileri de gerçekleştirecek. Tarih Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilecek olan “Tarih Buluşmaları”nın ilk konusu Bursa’nın yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olan Zeki Müren olacak. “Bir Muhabbet Kuşu Zeki Müren” söyleşisi 31 Ekim, Salı 19.00’da Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirilecek.

Akademisyenlerin ve araştırmacıların konuk olacağı “Tarih Buluşmaları”nda bu yıl “İşçilerin Sınıf olma tarihi”, “Türkiye ve Bursa’da futbol tarihi”, “Kadın hareketinin saklı tarihi”, “Osmanlı’dan günümüze darbelerin tarihi” ile “Türkiye’de mizah ve muhalefet” gibi konular ele alınacak.

Gümüşlük Akademisi Vakfı ve Nilüfer Kütüphane iş birliğiyle 21 Ekim ve 11 Kasım tarihlerinde de Nâzım Hikmet Kültürevi’nde “Yakın” Buluşmaları gerçekleştirilecek. Her bir disiplinde “Yakın” kavramını tartışmak üzere farklı alanlarda yazar ve araştırmacıları bir araya getiren buluşmaların ilkinde Türker Armaner “Yakınlığın Simetrisi”ni, Hakan Atalay ve Ahmet Balad Coşkun “Psikanalizde Mesafe ve Mekân”ı tartışacak. Arkeolog, öğretim üyesi İsmail Gezgin ise “Yaklaşma!” başlıklı oturumda katılımcılarla buluşacak.

11 Kasım’da gerçekleştirilecek buluşmaların konukları Latife Tekin, Semih Gümüş, Gediz Akdeniz, Tanol Türkoğlu ve Abdi Güzer olacak.

Okurlar atölyelerde bir araya gelecek

Okumalarına farklı boyutlar kazandırmak isteyenler bu yıl da kütüphane atölyelerinde buluşacak. Herkesin bir yazarı olmalı, hızlı okuma, felsefe gibi atölyelerin yanı sıra, butik ve anahtar atölyeler de yıl boyunca okurları edebiyatın çeşitli alanları kapsamında bir araya getirecek.

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri ayrıca yıl boyunca Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü, Boyun Kadar Kitap Oku, Dünya Şiir Günü, Dünya Öykü Günü, Kütüphane Günleri gibi faaliyetlere de imza atacak.