Toprak Mahsulleri Ofisi depolarındaki 2021 ve 2022 yıllarına ait 28 bin ton kabuklu fındığı satışa çıkarmasına Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük'ten eleştiri geldi.

İZAHA İHTİYAÇ VARDIR

TMO Samsun ve Kocaeli Başmüdürlükleri stoklarında bulunan 2021 yılı mahsulü 20 bin ton levant kalite kabuklu fındığı 58 liradan, Trabzon ve Ordu stoklarında bulunan 2022 yılı mahsulü 5 bin ton levant kalite kabuklu fındık ile Giresun Başmüdürlüğü stoklarında bulunan 2022 yılı mahsulü 3 bin ton Giresun kalite kabuklu fındığı 61 liradan satışa sundu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bölük şunları söyledi:

 “2017’den beri fındık piyasasını regüle etmekle görevlendirilen TMO’nun bugüne kadar uygulamalarının doğruluğunu her ortamda dile getirdim. Yaptığı her doğruyu destekledik. Çünkü Türk fındığının regüle edilmesi ve dünya fındığını ve fındık sanayisini de doğru yönetmedeki başarısını takdir ettik ve her fırsatta devamını temenni ettik. Geldiğimiz bugünde; 2017’den günümüze kadar yazılı olmayan bir takvimle piyasa oluşturuldu. En geç Temmuz ayı içinde müdahale alım fiyatı açıklandı, doğru dedik. 3 dolar değerlemesiyle alım yapılacak dendi, doğru dedik. Her yıl Mart ayında günün piyasa fiyatı ya da bir miktar üstünden satım fiyatı açıklandı, doğru dedik. Satışlar kademeli ve aylara bölünerek yapıldı, doğru dedik ve hepsini takdir ederek şükranlarımızı sunduk. Şimdi ne oldu da 1 Şubat’ta daha piyasalar şekillenmeden satış kararı alındı. Velev ki ihtiyaç var, satalım dendi. Peki, neden piyasalar 62-63 TL bandında fiyatlanırken, TMO tarafından 58-61 TL gibi bir fiyatla piyasa altında bir fiyat açıklandı. Bu durumun izaha ihtiyacı vardır."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.