Gıda Biyoteknolojisi ve Biyogüvenlik Uluslararası Çalıştayı, Hacettepe Üniversitesi ile Michigan Eyalet Üniversitesi işbirliği ile 9-11 Ekim 2017 tarihleri arasında, Ankara’da gerçekleştirilecek.

Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Michigan Eyalet Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Gıda Biyoteknolojisi ve Biyogüvenlik Uluslararası Çalıştayı, 9-11 Ekim 2017 tarihlerinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde gerçekleşecek. Çalıştayda gıda biyoteknolojisi başta olmak üzere biyogüvenlik alanındaki gelişmeler ele alınacak. Gıda biyoteknolojisi alanında sosyoekonomik değerlendirme ve risk değerlendirme başta olmak üzere objektif bilgiye ulaşma ve yasal çerçeveye netlik kazandırmak amacıyla yapılması gerekenlerin masaya yatırılacağı Çalıştay’da, ulusal ve uluslararası düzeyde gıda biyoteknolojisi ve biyogüvenlik alanında 20’nin üzerinde uzman isim, deneyimlerini paylaşacak.

Çalıştay, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Haluk Özen, Michigan Eyalet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Satish Udpa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, Tarım Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Kuzey Amerika Türk Kaynak Merkezi CEO’su Nurten Ural ve Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remziye Yılmaz’ın açış konuşmaları ile başlayacak.

Çalıştay Programı

Üç gün sürecek etkinliğin ilk gününde, açılış konuşmalarının ardından ‘Gıda Biyoteknolojisi, Biyogüvenlik ve Ulusal ve Uluslararası Yasalar’ konusu ele alınacak. Çalıştayın ikinci ve son gününde ise ‘Genetik Modifiye Organizmalar ve Sosyo Ekonomik Değerlendirme’ ve ‘Gıda Biyoteknolojisi ve Genetik Modifiye Organizmalar, Risk Değerlendirme’ konulu oturumlar yapılacak.

Çalıştayda genetik modifiye organizmalar, bilimsel risk değerlendirme, sosyo ekonomik değerlendirme başlıklarındaki güncel gelişmeler ele alınırken, yasa ve yönetmelikler düzeyinde ulusal ve uluslararası yaklaşımlar ortaya konacak. Uluslararası düzeyde ileri ortak çalışmalar için zemin oluşturmanın da amaçlandığı çalıştayda katılımcılar, belirlenen konu başlıklarında ulusal ve uluslararası anlayışı yakınlaştırmaya katkı amacıyla değerlendirmelerde bulunacaklar.

Ankara’daki Çalıştaya katılarak, Workshop’ta sunum ve konuşma yapacak alanında uzman isimlere ilişkin detaylı bilgiler şöyle;

Prof. Dr. Brad Day

Michigan Eyalet Üniversitesi’nde (MSU) Bitki, Toprak ve Mikrobiyal Bilimler Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Brad Day’in çalışma alanı; bitki bağışıklığı ile fizyolojik süreçlerin düzenlemesi başlıklarının kesiştiği konular. Day’in laboratuvarı, son 10 yılda bitki-patojen etkileşimleri ve özellikle hücre biyolojisi alanında önemli katkılarda bulundu.

Prof. Dr. Satish Udpa

Prof. Dr. Satish Udpa, Michigan Eyalet Üniversitesi’nde (MSU) İdari Hizmetler Başkan Yardımcısı ve Ordinaryus Profesör olarak görev yapıyor. Daha önce MSU Mühendislik Fakültesi Dekanlığı ve Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanlığı da yapan Udpa, 2001 yılında MSU’ya katılmadan önce Iowa Eyalet Üniversitesi’nde ve Colorado Eyalet Üniversitesi’nde görev yaptı. Prof. Udpa’nın araştırma alanları; malzeme karakterizasyonu ve tahribatsız muayenesi.

Dr. Ruth Mbabazi

Michigan Eyalet Üniversitesi’nde Tarım ve Doğal Kaynaklar Fakültesi’nde araştırmacı Yrd. Doçent olan Dr. Ruth Mbabazi, son dönemde biyoteknoloji ve tohum sistemlerini ilgilendiren politikaları ve ilgili düzenleyici yasal çerçeveleri iyileştirmek için Afrika’nın bazı ülkelerinde çalışmalar yapıyor. Dr. Ruth, tarımsal verimliliğin arttırılmasına yönelik modern biyoteknoloji araçlarıyla ilgili tarım politikaları, düzenlemeler, gıda ve çevre güvenliği ve teknoloji transferi konularında deneyime sahip.

Prof. Dr. Karim Maredia

Prof. Dr. Karim Maredia, Michigan Eyalet Üniversitesi’nde yürütülen Dünya Teknoloji Erişimi (WorldTAP) Programı Direktörü. Uluslararası eğitim, kapasite oluşturma ve teknoloji transfer programlarında görev alan Prof. Dr. Maredia; Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki ülkelerin işbirliği programlarına katkıda bulundu. Maredia; USAID, USDA, UN-FAO, Dünya Bankası, Rockefeller Vakfı, Winrock International ile Bill and Melinda Gates Vakfı tarafından finanse edilen çok sayıda uluslararası kalkınma projesinde çalıştı.

Nurten Ural

Kuzey Amerika Türk Kaynak Merkezi’nin CEO’su Nurten Ural, aynı zamanda danışmanlık firması Ural LLC’nin de sahibi. Michigan Eyalet Üniversitesi’ne de danışmanlık yapan Nurten Ural, iş geliştirme konusundaki uzmanlığını, iş dünyası ve akademi faaliyetlerinde bulunan Türkiye-ABD temsilcilerine destek vermek amacıyla kullanıyor. Ural, Türkiye’ye, Türk diline ve kültürüne ilişkin eğitim programlarını iyileştirmek için Michigan Eyalet Üniversitesi ile ortak çalışmalar da yürüttü.

Prof. Dr. James Chen

Hukuk Profesörü ve avukat olan Prof. Dr. James Chen, regüle edilen endüstriler, ekonomi ve düzenleyici politikalar alanında 25 yıllık deneyime sahip. Michigan Eyalet Üniversitesi’nde Justin Smith Morrill Kürsüsü’nde yer alan Prof. Dr. Chen, ayrıca Washington, D.C. merkezli, telekomünikasyon yasalarında uzman Technology Law Group’ta hukuki danışmanlık yapmakta.

Prof. Dr. Rebecca Grumet

Bahçecilik Bölümü ve Bitki Yetiştirme Lisansüstü Programı’nda görev yapan Prof. Dr. Rebecca Grumet; Michigan Eyalet Üniversitesi W.H. Beal Seçkin Öğretim Üyesi ünvanına sahip. Bitki genetiği ve genomik konularını kapsayan çalışma alanında, özellikle kabakgil çiçeği, meyve gelişimive hastalık direncine yoğunlaşan Grumet, halen kabakgil ürünlerinde hastalık direncini arttırmaya yönelik uygulamaların genomik kullanımını kapsayan USDA-SCRI CucCAP projesinin baş araştırmacılığı görevini de yürütüyor.

Prof. Dr. Norman A. Graham

Prof. Dr. Norman A. Graham, Michigan Eyalet Üniversitesi James Madison Halkla İlişkiler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler Profesörü ve Üniversitenin Avrupa ve Rus Çalışmaları Merkezi Direktörü. Şu ana dek çok sayıda makale ve 9 kitap yayınlayan Graham’ın çalışma alanları arasında uluslararası kuruluşlar; Avrupa Birliği’nde endüstriyel ve teknoloji gelişimi ve ticaret politikası; İngiliz, Fransız, Alman ve Rus dış politikası; Doğu Avrupa ve Orta Avrasya’daki ekonomik ve politik değişimler ile Avrupa ve Avrasya’daki çevre politikaları da yer alıyor.