Irak’ın Gaziantep Başkonsolosu Muayad Omer Koperly, 10 Temmuz’da DAEŞ’in elinden kurtarılan Msul’un yeniden inşası için Türk firmalara çağrı yaparak, "Buyursunlar gelsinler, Musul’u birlikte inşa edelim" dedi.

başkonsolosu Muayad Omer Koperly, Musul’un Kurtulu’ günü nedeniyle yaptığı açıklamada, DAEŞ’in Irak’ın 2. Büyük şehri olan Musul’u 2014 Haziran ayında işgal etmesinden sonra başlayan Musulu kurtarma operasyonu 10 Temmuzda başarıya ulaştığını hatırlattı. 10 Temmuz’un zafer günü olarak kutlanacağını belirten Başkonsolos Koperly, "IŞİD’in Musul kentine 2014 Haziran ayında girip orayı işgal ettiğini biliyoruz. Şimdi Musul’a Haziran ayına girdikten sonra kendi İslam Devleti Hilafetini kurduklarını açıkladılar ve bu hilafetin başına ise Ebubekir Bağdadi denilen caniyi halife olarak atadılar. Tabii ki bu sorunların nedeni olarak Irak hükumeti ve Irak Genelkurmak Başkanlığı bir operasyon düzenledi. Ortak operasyon birimi oluşturuldu. Bunun başarıya ulaşmasının etken sebeplerinden birisi koalisyon güçlerinin gökyüzünden bizim güçlerimize yardımda bulunmasıydı. Bu dönemde terör örgütü tamamen çökertilmiş durumdaydı. Çökertildiğini gören terör mensupları ise teslim oldular. Musul’un kurtuluşu 10 Temmuz 2017 tarihinde Başbakan Musul’un tamamen terör örgütünden kurtulduğunu ilan etti. Her yılın 10 Temmuzu Ulusal zafer bayramı olarak ilan edilmiştir. Konsolosluk olarak Gaziantep’te kutlama düzenleyeceği. Kutlamaya Gaziantep protokolünü da davet ettik. Herkesi kutlamalarımıza bekliyoruz” dedi.

Türk inşaat firmalarına çağrı

Sıranın Musul’un yeniden inşasına geldiğini belirten Koperly, türk inşaat firmalarına çağrıda bulundu. Koperly, “Musul’un kurtarılmasının akabinde, yapılanmasında çok sayıda şirketlere ihtiyacımız var. Musul şehrinin alt yapısı tekrardan oluşturulması konusunda yeniden talimatlar yayınlandı. Tabi Musul şehri harap oldu ve bu harabın tekrardan giderilmesi ve yapılandırılması için Uluslararası kamuoyundan ve Türkiye’den yardımlarını esirgememesini bekliyoruz. Özellikle Gaziantep’in sanayi ve ticari bölge olmasından dolayı Gaziantep’teki şirketlere çağrımız var. Buyursunlar gelsinler, Musul’u birlikte inşa edelim. Tabii ki iki dost komşu ülke olarak DAEŞ’in bulunduğu süreçte zarar gören tüm şehirleri yapılandırmada ortak şekilde, beraberce tekrar imar edelim ve yapılandıralım” diye konuştu.