Samsun'da yürütmesi 3. kez durdurulan Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi için yeniden imar plan değişikliği gündeme geldi 

TEPKİLER GECİKMEDİ

3 kez mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilen Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'yle ilgili yeniden imar plan değişikliği yapılması, bugün Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi komisyon toplantısında gündeme gelecek. Konuyla ilgili Samsun Medya Grubu'na açıklamalarda bulunan Memişoğlu, "Her mahkeme kararından sonra uydurma bir meclis kararıyla yeniden harekete geçiyorlar" ifadeleriyle Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'i eleştirirken, Cumhuriyet Meydanı projesinde davacıların avukatı olan Ahmet Gürel ise, "İmar plan değişikliği yapılırsa biz de yürütmenin durdurulması için yeniden bir dava açarız" dedi.

"İNATÇI TUTUMUNU ANLAMIŞ DEĞİLİZ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in inatçı tutumunu anlamadıklarını kaydeden Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi üyesi İshak Memişoğlu şunları söyledi: "Mahkemenin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararları doğrultusunda 1-2 maddeyi değiştirerek yeni meclis kararları oluşturuyorlar. Böylelikle de konuyu düzelttiklerini zannediyorlar. Bir sonraki aşamada yine iptal ediliyor. Kentsel dönüşümü gerektirecek tek unsur var o da Mustafa Demir'in keyfi. Mustafa Demir böyle istiyor. Orada yaşayan insanlar veya bu konuda fikir sahibi olan kesimler bunun gerekli olmadığını ifade ediyor. Bir tek Mustafa Demir bunun böyle olması gerektiğini söylüyor. Bu yüzden sürekli meclisi de kullanarak her mahkeme kararından sonra uydurma bir meclis kararıyla yeniden harekete geçiyorlar. Yeni bir meclis kararı demek yeni bir dava demek. Bu da onlara zaman kazandırıyor. Tüm projelerini böyle ilerletiyor. Burada hukuk marifetiyle alınan kararların karşısında bu kararları almak için mücadele etmek isteyen insanları yıldırmaya çalışıyor. Sonuçta bu insanlar zaman ve para harcıyor. Dolayısıyla sürekli yeni uydurma kararlar üretmek kaydıyla bu projelerini sürdürmeye çalışıyorlar. Yerel yöneticilik böyle bir şey değil. Yeni karar meclisten geçtiği takdirde şehircilik ilkelerine aykırı olan bir durum söz konusu olursa biz mücadelemizi sürdüreceğiz." 

"SOSYAL YAŞAMI YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Memişoğlu ayrıca Kurupelit Marina ile ilgili olan projede de imar değişikliğine gidileceğini belirterek şöyle konuştu: "Kurupelit Marina'daki cami alanında da durum aynı. Mahkeme bu tür alanlarda cami olabilir diyor ama belirlenen parselin yüzde 5'inden büyük olmayacak şekilde. Yüzde 5'ten büyüktü küçülttüler. Yeşil alanın üzerine yapılacağı için bu alan karşılığında yeni bir yeşil alan oluşturulması gerekiyor. Onu da oluşturdular. Bunda da bir sorun yok. Otopark alanını kaldırmışlardı. Eş değer otopark alanı oluşturmaları gerekiyordu. Onu da düzelttiler. Bunların dışında mahkeme verdiği kararın içeriğinde mekansal planlar yönetmeliğine atıfta bulunarak, bölgedeki cami alanlarına duyulan ihtiyacı tespit etmek ve cami alanının yakın çevresiyle uyumlu olup olmadığını belirlemek için gerekli inceleme veya araştırmanın yapılmadığını söylüyor. Yakın çevresiyle uyumlu değil. Orada eğlence mekanları var. Yönetmeliklere göre cami çevrelerinde eğlence merkezi yapılamıyor. Buradaki amaç oradaki sosyal yaşamın yok edilmesi."

"YİNE DAVA AÇARIZ"

Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'ne dava açan bölge sakinlerinin avukatlığını yapan Ahmet Gürel ise, "Yapılacak yeni imar plan değişikliğine de dava açacağız. Mahkemeler meydan projesini 3 kez durdurdu. İki kez imar plan değişikliği yaptılar. Kentsel dönüşüm 5 hektarın altında olduğu için mahkeme yürütmeyi durdurmuştu. Davalar açıldı, yürütmeyi durdurma kararları verildi. Bu kararları bertaraf etmek için yeniden imar plan değişikliği yapacaklar. Bu değişikliğe de dava açmamız gerekecek. İmar plan değişikliği yapılırsa biz de yürütmenin durdurulması için yeniden bir dava açarız. Mahkeme ve avukatlık masrafları ile belediyenin kaynakları çarçur ediliyor. Bu Samsun halkının parası" dedi. 

Haber Kaynak: Merve İLHAN, Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.