Büyükşehir Belediyesi ile Belediye İş Sendikası arasında gerçekleştirilen toplu iş sözleşmelerinin bazı maddelerinde anlaşma sağlanamadı. Belediye İş Sendikası, Yüksek Hakim Kurulu Başkanlığı'na başvurarak, mağduriyetin giderilmesini istedi.

22-hakem heyeti.jpg

'KARAR YERİNDE DEĞİL'

Yüksek Hakem Kurulu Başkanlığı'nda verilen karara göre, 1. yıl 1. altı ay yüzde 12, 1. yıl 2. altı ay yüzde 11, 2. yıl 1. altı ay yüzde 10, 2. yıl 2. altı ay yüzde 9 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Yüksek Hakem Kurulu Başkanlığı'nın verdiği kararın yerinde olmadığını ve işçilerin enflasyona ezdirildiğini kaydeden Belediye-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı İlyas Yiğit, verilen zamlara tepkisini dile getirdi.

22-hakem heyeti.jpeg

'MAĞDUR OLACAĞINI SÖYLEDİK'

"15.2.2022 tarihinden geçerli Büyükşehir Belediyesi'nde 110, SASKİ Genel Müdürlüğü'nde 220 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşmesi birlikte yürütüldü" diyerek süreç hakkında bilgi veren Yiğit, Bu süreçte işveren Belediye Başkanlığı, toplu sözleşme yürütüm yetkisini, Yerel Yönetimler Kamu İşverenleri Sendikası'na verdi. 60 günlük süre içerisinde ücret ve ücret zammı, hafta tatillerinde ve bayramlarda çalışma ücreti, fazla çalışma ücreti, senelik izinlerin olduğu 4 maddede anlaşamadık. Bu maddeleri anlaşmak üzere, biz masada anlaşamadığımız için Yüksek Hakem Kurulu'na gönderdik ve özel hakemden sonuçlar çıktı. Bu süreçte bizim taban ücreti 220 lira ve birinci altı ay yüzde 30, ikinci altı ay yüzde 30 olmak üzere 2022 yılında yüzde 60 zam talebimiz vardı. Bunu da enflasyonu dikkate alarak talep ettik. İkinci yıl zammımızda enflasyon artı 2 puandı. Ancak Yerel Yönetimler Kamu İşverenleri Sendikası bu talebimize karşılık 2022 yılı için yüzde 22, 2023 yılı içinse yüzde 18 zam önerdi. Biz bunu değişen hayat şartları, hayat pahalılığı, enflasyon alım gücünün düşmesini de dikkate alarak, işçilerimizin de bu konuda mağdur olacağını söyleyerek, bizim bu teklifi kabul etmemizin mümkün olmadığını söyledik. Konuyu Yüksek Hakem Kuruluna gönderdik ama beklediğimiz gibi olmadı" dedi.

'TEPKİMİZ BÜYÜK'

İşçilerin mağdur olduğunu dile getiren Yiğit sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüksek Hakem Kurulu neyi kriter aldı bilmiyoruz? Onlar bu ülkede yaşamıyorlar mı anlamak mümkün değil. Tabi hem işçiler olarak hem sendika olarak tepkimiz büyük. Devletin memuruna vermiş olduğu zamlar, devletin işçisine vermiş olduğu enflasyon farkı ortadayken, Yüksek Hakem Kurulu'nun ve belediyenin yetkilendirmiş olduğu sendikanın bizi bu şekilde mağdur etmesini şiddetle kınıyoruz. Kesinlikle yerinde bir karar değil. Mevcut yaşam şartlarına enflasyon oranlarına hayat pahalılığına tamamen uymamaktadır. Bu anlamda işçi arkadaşlarımız mağdur olmuştur."

Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.