Artan temel gıda ürünleri ile kuruyemiş fiyatlarından ötürü, ağız tadıyla yılbaşını kutlamak çok zor. 
Yeni yılı evde aile, yakınlarla ve dostlarla karşılamak için kurulacak yılbaşı masası cep yakıyor. Zira gönlünce yiyip içilecek bir masa kurmanın maliyeti, geçen yıla göre yüzde 150’nin üzerinde arttı.
Yılbaşının vazgeçilmezi olan hindinin kilosu yüzde 130 zamlanarak 100 liraya satılıyor. Hadi hindi yemediniz diyelim; bütün tavuk, kanat da geçen yıla göre yüzde 100’ü aşan oranda yükseldi. Kırmızı eti zaten saymıyorum. Ateş pahası kırmızı etin yanına yaklaşılmıyor bile. Bir kilo kıyma veya bifteğin kilosu 200 liraya çoktan ulaştı. Kuzu gerdan veya kol almaya kalksanız cebinizden çıkacak para uçuk tutarda olacak.
Tabii yılbaşı masalarının olmazsa olmazı kuruyemiş ve rakının da temel gıda ürünlerinden geri kalır yanı yok. Geçen yıl 145 liraya satılan 70’lik rakı bu yıl yüzde 175 artışla 400 liradan alıcı bekliyor. 
Diğer vazgeçilmez ürün kuruyemiş fiyatları da aldı başını gitti. Geçtiğimiz yıl 88 lira olan Antep fıstığının 1 kilosu 240-250 lira arasında. Fındık, ceviz fiyatları çoktan 200 lirayı aştı. En ucuz kuruyemiş olarak bilinen yer fıstığı ile ay çekirdeği 150 liraya yaklaştı. Kabak çekirdeğinin kilosu 200 lirayı aşkın tutarda.
Çeşitli meze ve peyniri saymadık bile. Onları da eklediğinizde dört kişilik yılbaşı masasını donatmanın ederi 2 bin 2.500 lira arasında. İçki kullanılmadığı öngörüldüğünde fiyatlar 400-500 lira arasında geriliyor. Yani içkisiz bir masanın maliyeti bile 2 bin liraya ulaşıyor.
Bütçesi kısıtlı aileler, bu tablo karşısında oldukça zorlanacak. Yeni yılı  evinde ailesi ile gönlünce karşılamak isteyenler adeta terleyecek. Yine de yakınları ve dostlarıyla yılbaşını geçirmek maddi anlamda en elverişli olanı. Ortaklaşa hazırlanacak masanın maliyeti doğal olarak düşecek. O nedenle yılbaşını dışarıda kutlamayı unutan dar gelirliler için en ideali yine evde televizyon başında yeni yılı karşılamak.
Memur, emekli, emekçi, dul ve yetim için lüks restoran ve otellerde yılbaşı eğlenceleri hayal. Bu yıl içinde dört kez zamlanan elektrik, üç kez artan doğalgaz faturalarını ödemekte güçlük çeken milyonlar lüks yerlere nasıl gidebilsin. Kısıtlı maaş ve aylıkları fatura, kira ve temel tüketim maddelerini ancak karşılıyor, hatta karşılayamıyor bile. Buraları unuttu onlar. 
 Dışarıda kutlamalar kişi başına 1.250 liradan başlıyor 10-15 bin lirayı buluyor. En ucuz mekanda dört kişinin eğlencesi yol masrafları hariç 3.500 liraya kadar çıkıyor. Bu da yeni saptanan asgari ücretin yüzde 60’ına denk. 
Ünlü şarkıcıların sahne aldığı otellerde yılbaşını kutlamak milyonlarca gariban insan için hayal olalı uzun yıllar geçti. Magazin sayfalarını süsleyen beş yıldızlı otel ve restoranlara artık sırtı kalın varsıllar gidebiliyor. Sabit ve dar gelirli o yerlerin kapısından geçemez.
Gıda fiyatları artsa da yılbaşını evde kutlamak, yeni yıla televizyon başında girmek en hesaplısı. Eskiden yılbaşı üçlemesi vardı pijama, terlik ve televizyon diye. Bu yıl da en uygun seçim PTT olacak...