Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı fındık hasadına sayılı günler kala üretici bu yıl da karamsar...
Mart ve nisan aylarında yaşanan dondan ötürü rekoltenin geçen yıla göre yüzde 40 oranında az gerçekleşeceği vurgulanıyor. Yanı sıra, gübre başta olmak üzere diğer girdi maliyetlerinin aşırı derecede pahalanması çiftçiyi olumsuz etkiledi. Her iki etmen dikkate alındığında, geçimini fındıktan sağlayan 400 bin ailenin, bu sezon da umduğunu alması zor görünüyor. 
Geçen yıl beklediği taban fiyat verilmeyen üretici, fındığı erkenden 25-30 lira arasında satmış, daha sonra fiyatlar 50 liraya dek yükselmişti. Kazanan her zamanki gibi fındığı ucuza alıp depolayan aracılar ve uluslararası firma oldu. 
Aslında bu senaryo her yıl gerçekleşiyor. Maliyeti ancak karşılayabilen taban fiyat duyuruluyor, borcundan veya diğer acil gereksinimlerinden ötürü üretici fındığını ya tüccara ya da TMO’ya hemen satıyor. Beklemeyi tercih etse daha yüksek fiyattan ürününü verebilecek haliyle kar edebilecek. Lakin zorunlu koşullar erkenden satmaya zorluyor. Bunu önlemenin yolu üreticinin talep ettiği, emeğinin karşılığı olan taban fiyat hasat öncesi açıklamak, serbest piyasaya mahkum etmemek.
Fındık üretiminde lider konumunda olan Türkiye, dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini, ihracatın da 157 bin tonla yüzde 82’sini karşılıyor. Bugün üretimi 738 bin 920 hektar alanda gerçekleştirilen fındıktan her yıl ortalama 2 milyar dolarlık döviz getirisiyle ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağlanıyor. Bu ekonomik katkının ne kadarı fındık üreticisi 400 bin aileye yansıyor? Yanıtı bilmece. Lakin taban fiyatlara bakıldığında çok az pay alabiliyor gariban fındıkçı.  
Geçen yıl 22.11 lira olan 1 kilo kabuklu fındıkla 14.5 kilo gübre satın alabilen üreticinin bu yıl aynı miktarda gübreyi edinebilmesi için TMO’nun taban fiyatı 110 lira civarında saptaması gerekiyor. Yine geçen sezon 150 lira olan günlük işçi ücretinin bu sezon 250-300 liraya yükselmesi kuvvetle muhtemel. Zaten geçen yıldan bu yana iğneden ipliğe her şeye yüzde 150’ye yakın zam geldi.  
Dünyanın en leziz fındığını üreten çiftçinin hak ettiğine kavuşabilmesi için taban fiyat beklentiler doğrultusunda gecikmesizin açıklanmalı. Beklenti en az 60-65 lira arasında. Bu para gübre, diğer girdi ve işçi ücretindeki fahiş artışlardan dolayı son derece doğal. Bakalım siyasi irade 400 bin ailenin umduğunu karşılayacak mı?  1 kilo Napolyon kirazın 50 liraya satıldığı ortamda 1 kilo fındığın fiyatı daha yukarılarda olmalı ki üretici emeğinin karşılığını alabilsin.