İlkadım Belediyesi’nin Şirketi Batmış! İlkadım Belediyesi Belediye Meclisi'nin AK Partili Meclis Üyesi Erol Köroğlu ile MHP'li Meclis Üyesi Cemalettin Kola, Gazi İmar İnşaat Şirketi'nin battığını, halkın sırtına ise 32 milyon lira borç yüklediğini öne sürdü

İlkadım Belediyesi Belediye Meclisi'nin AK Partili Meclis Üyesi Erol Köroğlu ile MHP'li Meclis Üyesi Cemalettin Kola, belediyeye bağlı Gazi İmar İnşaat Şirketi'nin 10 ay içinde 20 milyon lira zarar ettiği, SGK ve vergi borcunun ise 43 milyon liraya yükseldiğini belirterek şirketin battığını öne sürdüler.

'DURUM VAHİM' Araçlar ve makina parkının İlkadım Belediyesi'ne devri ile ilgili madde gündeme geldiğinde Gazi İmar İnşaat'ın durumu hakkında mizan istediğini belirten MHP'li Cemalettin Kola, "Şirketin 1 Ocak'tan 31 Ekim arasındaki aylık mizanı geldi. Mizan gelince gördük ki durum vahim. Şirket borca batmış durumda. 2017-2018 yıllarında şirket kar etmiş. 2019 yılı ile birlikte zarar başlamış. 2020 yılının pandeminin çok şiddetli olduğu süreçte de bu 3 milyon lira civarında zarar yapmış.

Ama şirket 2021 yılının ilk 10 ayında bir anda borca batmış. Şirket gelir giderleri arasındaki fark 20 milyon lira. Öbür taraftan borçları Maliye ve SSK borçlarının toplamı 43 milyon lira. Diğer taraftan 46 milyon lira piyasaya borcu var şirketin. Şimdi şirketin varlıklarını satıp borçlarını ödediğiniz zaman 18 milyon lira borç kalıyor. Bir de 14 milyon lira şirketin sermayesi uçup gitmiş. Dolayasıyla 32 milyon lira gibi İlkadım'ın sırtına para yüklenmiş durumda. Şirketin şu anda borçları 46 milyon liradır" dedi.

VALİYE ÇAĞRI İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş'a tepkisini dile getiren Kola, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konu ile ilgili Necattin Bey'e 'Şirketle ilgili herhangi bir mali tablo, bilgi almıyor musunuz?' diye sordum. 'Geliyor bana da dikkat etmemişim' dedi. Ben her yerde müfettişim diyen bir adam böyle bir cevap verir mi? Buradaki en büyük sıkıntıyı çekecek olan da şirket müdürü. Şirket müdürleri 6180 sayılı yasanın 35. maddesine göre şirketteki borçlardan dolayı özel mal varlıklarından da sorumludur. İlkadım Belediyesi'ne gider. Necattin Bey'e gitmez.

Necattin Bey'in mal varlığına da gitmez. Belediye halkın. Halk sıkıntı çekecek. 150 civarlarında bir işçi alındığını, oraya doldurulduğunu, onların maaşlarının oradan ödendiğinin ki bu insanların çalışıp çalışmadıkları da şüpheli bilemiyorum. Çok büyük bir problem var. Şirketi batırıp kamuya olan borçlarını da ödememişler. İlkadım halkının sırtına bu parayı yüklemişler. Yazık günah. Dürüstlük ile halk tarafından benimsenmiş olan bir başkana bunu yakıştıramadım. Mülkiye Amiri ve Vali Bey bu olaya el atmalı."

'USULSÜZ BİR ŞEYLER VAR' AK Partili Belediye Meclis Üyesi Erol Köroğlu da yaptığı açıklamada, "Geliri olmayan bir şirket yaklaşık 24 milyonluk harcama yapıyor. Nasıl yapabilir? İzahı olmayan bir konu. Bu konuda şirket müdürü, belediye idaresi başkanı sorumludur" diyerek, şunları söyledi:

"Bu da usulsüz yapılan bir personel alımının maliyetinin belediyeye ödetilmesi gibi bir durum. Şirket kendi bünyesine personel alabilir sadece. Çalıştırabileceği personel sayısı belli. Bir tane Ihlamur Kafe tesisi var. Burada da en fazla 30-40 kişi çalışabilir. Ama sen 30 kişilik yere 300 kişi alırsan, bunlara da asıl amacı dışında ücret verilirse bu tamamen kamu zararı oluyor. Usulsüz bir şey var. Sayıştay denetimine tabi bir şirket. Belki de ayrıyeten denetim geçirecek. Direkt suç işlemişler yani. 200 personeli şirket bünyesine alamazsın. Belediye bünyesinde de çalıştıramazsın."

Merve İlhan

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.