Çeşme Belediyesi’nin ’9 Durak 9 Deneyim’ projesi kapsamında yer alan ve bu yıl 6.’sı gerçekleştirilen Ildır Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

İzmir’in Çeşme ilçesinde, 12 İyon kentinden birisi olan, tarihi Erythrai kalıntılarının yer aldığı Ildır Mahallesinde gerçekleştirilen Ildır Kültür ve Sanat Festivali’nin ilk gününde, yerel ve geleneksel ürünler ile el emeği hediyelik eşyaların ve takıların satıldığı stantlar açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ildırlı yerel üreticilere destek olmak amacıyla verdiği stantlardaki, enginarların konserveleri, ev yapımı reçel çeşitleri, mübadele döneminde Balkanlar’dan Ildır’a gelip yerleşenlerin geleneksel kahvaltılık sosları olan Lutenista, Ajvar ve Pincur, festival ziyaretçilerinin ilgisini çekti.

Çocuklar seramik yaptı

Festival kapsamında gerçekleştirilen seramik atölyesi de ilgi çekerken, seramik sanatçısı Sevim Çınar’ın yardımıyla çocuklar hayallerini seramik çamuruyla şekillendirdi. Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede de bir süre çocuklarla birlikte seramik çamurunu şekillendirdi. Karadede, yerel ürünlerin satıldığı stantları da ziyaret ederek, ürünler hakkında bilgi aldı.

"Yöre halkımıza verdiğimiz katkıdan dolayı mutluyuz"

Ildır Kültür ve Sanat Festivali ile ilgili açıklama yapan Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Karadede, "Festivalin Ildır Mahallemize getirdiği hareketlilikten ve yöre halkımıza verdiğimiz ekonomik katkıdan dolayı çok mutluyuz. 9 Durak 9 Deneyim kapsamında düzenlediğimiz festivallerin popülaritesi gün geçtikçe artıyor. Ildır Mahallemiz, ayrıca kendine özgü güzellikleriyle dizi yapımcılarının da gözde yerlerinden birisi oldu. Hemen hemen her yıl bir dizi Ildır’da çekiliyor. Bu diziler de hem Çeşmemizin hem de Ildır Mahallemizin tanıtımına katkıda bulunuyor. Festivalimize İzmir Büyükşehir Belediyemiz de katkı sağladı. Sahne ve ses düzeninin hazırlanmasında ve Konak Belediyesi Tiyatrosu oyuncularının doğaçlama oyunlarını sahnelemede katkıları oldu. İki günlük festival boyunca yöre halkımızın da festival ziyaretçilerimizin de mutlu olacaklarına inanıyoruz" diye konuştu.

Ildır sokaklarını keşfettiler

Çeşme Belediyesi tarafından Ildır’ın sokaklarına yerleştirilen "Ildır sokaklarını keşfedin" yazılı levhaları gören festival ziyaretçileri, gün boyunca Ildır’ın dar sokaklarını ve tarihi tiyatro, Matrone Kilisesi ve Athena Tapınağı kalıntılarının yer aldığı Erythrai’yi gezme fırsatını da buldu.

Söyleşiler ilgi gördü

Festivalik ilk gününde gerçekleştirilen ve tarihi Erythrai kentinin kazı başkanı Doç. Dr. Ayşe Gül Akalın Orbay’ın “İonia’nın gözde limanı Erythrai” isimli söyleşisi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimari Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurşen Kul’un “Ildırı’nın Eski Bir Göç Hikayesi” isimli söyleşisi ise davetliler tarafından büyük ilgi gördü. Festivalin ilk günü, Konak Belediyesi Tiyatro ekibinin doğaçlama tiyatro gösterisi ile sona erdi. Festivalin ikinci gününde de seramik atölyesinin yanı sıra saat 17.00’de halk oyunları gösterisi ve saat 21.00’de de Birsen Tezer konseri geçekleştirilecek.