Düşüncelerini ifade ettiğinden dolayı yargılanan, cezalandırılan, hatta toplum tarafından linçlenen insanların olduğu bir toplumda gelişmiş bir hale gelmesi çok olası bir durum değildir. Mutluluktan ve huzurdan bahsetmek ise hiç mümkün değildir. 

Bir toplumu yönetme gücünü elinde bulunduran kişiler eğer bireyleri düşüncelerinden dolayı cezalandırmaya, kalıplaştırmaya veya susturmaya kalkarsa insanların bir kısmı sinmeye başlar ve düşüncelerini ifade etmekten kaçınırlar. Ya da tam tersi olarak bu durum insanlarda öfke uyandırıp karmaşıklığa neden olabilir. İnsanlarının düşüncelerinin kısıtlanması sonucu ise toplum içinde tek tip inanç ve yaşam standartının oluşmasına neden olur. Bu şekilde düşüncelerin kısıtlanması toplumun gelişmesinin önündeki en büyük engellerden biri olmaktadır.

Bir toplumda birbirinden farklı düşüncelerin bulunması her zaman önem arz eder. Böylece toplumun gelişmesine büyük bir katkı sağlanmış olur. Tek tip düşünce tarzları toplumların gerilemesine sebebiyet verir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise kendi düşüncelerimize tamamen ters olsa bile başkalarının düşüncelerine saygı duymayı bilmeliyiz.