Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Kanal S ekranlarında Samsun Medya Grubu Genel Koordinatörü Barış İpek’in sunduğu “Çizgi Üstü” programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Sandıkçı, ilçedeki yatırımlara değinerek, "Bu anlamda Canik yaşanılabilir ilçe haline inşallah geliyor. Bizim belediye olarak yapmış olduğumuz yatırımlarla Canik cazibe merkezi haline geldi" dedi. 

"CANİK YAŞANABİLİR İLÇE HALİNE GELİYOR"

İlçedeki yatırımlara değinen Başkan Sandıkçı, "Canik Samsun'un 17 ilçesinden biri. 100 bin nüfusa sahip ilçemiz. Kuzeyden güneye doğru uzayan bir yapısı var. Yaklaşık 37 kırsal mahallemiz 15 merkez mahallemiz var. Canik coğrafi özellikleriyle birlikte her insanı aslında cezbediyor. Canik'te her kesimi tayin edecek coğrafi, fiziki yapıyı bulma şansı var. Şöyle bir sıkıntımız vardı: bu kadar güzel özelliklerimiz varken bunları yeteri kadar tanıtılmıyor olması. Son 3,5 yıl içerisinde biz buna yoğunlaştık. İlkadım ile biz komşuyuz, Atakum'da merkez ilçe ama komşu ilçelerimizden Canik ilçesini bilmeyen daha önce gelmeyen bir çok insanın olduğunu gördük. Bu anlamda Canik yaşanılabilir ilçe haline inşallah geliyor. Bizim belediye olarak yapmış olduğumuz yatırımlarla Canik cazibe merkezi haline geldi" ifadelerini kullandı.

"ÜNİVERSİTE BİZİM İÇİN AYRI BİR DİNAMİK"

İlçede öğrenim hayatına devam eden öğrencilerle ilgili fatura desteğine ilişkin de açıklamalarda bulunan Başkan Sandıkçı, "Bu proje kesinlikle devam ediyor. Eğitim olmadan hiçbir şeyi düzeltemezsiniz. Bugün bütçemizin birçoğu temizlik işlerine aktarılıyor. Vatandaşları ne kadar eğitirsek, sokağa atılan çöplerde o denli azalacaktır. Belki de eğitimci olduğum için bu hissiyata kapılıyor olabilirim. Temelde eğitim ilkesi her zaman olmalı. Göreve geldiğimiz günden son gününe kadar eğitime destek vermeye devam edeceğiz. Tabi yaptığımız şeyler ekstra gibi gözükür ama bana göre olması gereken şeyler.  Biliyorsunuz Canik'te üniversitemiz var bu bizim için ayrı bir dinamik. Biz öğrenciler ile ilgili yaptığımız çalışmaları gruplandırıyoruz aslında. İlköğretim için ayrı çalışmamız, lise için ise ayrı çalışmalarımız var. Üniversite ve mezunlarda dahil. Canik'te yaşayan üniversiteli çocuklarımızın elektrik, su ve doğalgaz faturaları karşılıyoruz. Bu maddi olarak verdiğimiz destek. Yine dönem içerisinde onların kültürümüzü öğrenebilmeleri adına seyahatleme desteği veriyoruz. Bunlar üniversiteyle alakalı yaptığımız projelerden birkaçı. Örneğin her sabah çorba gidiyor öğrencilerimize. Ayrıca bu öğrenciler bizim seçmenimizde değil. Bunun bir önemi yok. Sonuçta toplumun değerlileri. Bizler onlara desteği veririz. Ondan sonra onlardan bunun karşılığını bekleriz" dedi. 

"İHTİYAÇ SAHİBİ VATANDAŞLARIN FATURALARININ YÜZDE 50'SİNİ ÖDÜYORUZ"

İhtiyaç sahibi vatandaşlara da fatura desteği verildiğinin altını çizen Başkan Sandıkçı, "Belediyelerin her daim vatandaşın yanında olması gerekir. Bu algı Canik'te yerleşti. Bu çok önemliydi. Dönemsel durumlar var. Pandemiden sonra geçirdiğimiz dönemler aslında zordu. Kimse ne yapması gerektiğini bilmiyordu. Bu anlamda kriz dönemiydi ama belediyeciler için ise fırsattı aslında. Bizim bunu iyi değerlendirdiğimizi düşünüyorum. Pandemi döneminde esnafın kapandığı zamanda biz bütün esnafa nakliye yardımında bulunduk. 500 lira az bir rakam gibi gözükebilir ama bu şekilde bakmamak lazım. Bugün elektrik faturasına katkı sağlamak dahil insanları insan muamelesi yaptığını gösterir. Bizim yanımızda bizi koruyan bir kurum var denmesi bile yeter. Geçen başında zam gelmeye başlayınca oturduk mecliste istişare ettik. Elektrik faturalarına destek verme kararı aldık. Yardım almak isteyen vatandaşlarımıza destek olalım dedik. 4,5 ay müracaat süresi vardı. Başvuru yapan vatandaşlarımızın hanede yaşayan insan sayısına oranla bir sistem oluşturduk. 22 Haziran son başvuruydu, Temmuz ayı itibariyle de ödemeye başladık. Bugün 3,4 kişilik bir eve gelen ortalama 300 lira bir elektrik faturası varsa bunun yüzde 50'sini biz ödüyoruz" ifadelerini kullandı. 

İşte Başkan İbrahim Sandıkçı'nın Çizgi Üstü programında yaptığı açıklamalardan satır başları;

Canik Belediyesini ilk aldığınızda, personelin 2,3 maaş borcu vardı. Maaşlar ödenmiyordu. Borçları ödediniz. Sonra öğrenci ve vatandaşlara destek veriyorsunuz. Sonra personeline en yüksek maaşı veren belediye oluyorsunuz. İkramiyede de yine aynı şekilde rekor kırdınız. Bunların hepsini nasıl yaptınız?

- Bu işlerin başında elbette ki belediye başkanı olarak ben varım. Ciddi istikrar çerçevesinde yaptık. Demek ki bu olabiliyor. Hiç edebiyatını yapmadım bu işin. Sonuçta biz özgür irademizle aday olduk neticede. İnsanlar bizden bir şey beklediğini gördük. Bu çalışmalarla vatandaşlarla olan diyaloğumuzu gördük. Bizler yine başkanlık bitiminde vatandaşın arasında olacağız. O samimiyetimiz karşıya geçmiş ve onların da hayır dualarıyla bizler 3,5 yılda belediyeyi bu duruma getirdik. Samsun'da ekonomik olarak en güçlü belediyelerden biri. Kriz döneminden geçiyoruz. İnsanın kafası ne kadar rahatsa verimlilik o kadar artıyor. Ödemeleri düşünen bir üreticinin ortaya koyacağı performansla kafası rahat üreticinin ortaya koyduğu performans bir değil. Hep söylüyorum benim en yakın dostum bu millete en iyi hizmet eden kişidir diyorum. Biz millete hizmet etmek için geldik.

TEKNOCANİK

- Gruplara ayırmıştık. İlkokul ortaöğretim, üniversite, lisans ve lisans sonrası diye. Dünya değişim yaşıyor. Teknolojiyi yoğun yaşayan hale geldi. Bunu önemsiyoruz. İlkokul ve ortaokul çocuklarımıza bu işin temelini öğretmeye çalışıyoruz. Bu çok önemli bir projeydi. Çocukları o yaşta teknolojiyle tanıştır. Selçuk Bayraktar buna çok büyük bir örnekti. Biz 2019 yılının Kasım ayında Teknocanik diye proje başlattık. O dönemde TEKNOFEST’in Samsun'da yapılacağı da belli değildi. Bizde yerel belediye olarak çocuklarımıza nasıl yansıtabiliriz diye konuştuk. Göreve geldikten 6,7 ay sonra yaptık. Teknofest’in İstanbul’da yapılan o dönemde yapılan faaliyeti takip ettik. Sonra nasıl çocuklarımıza nasıl yansıtabiliriz dedik. O yıl kazanan arkadaşlarımızı Canik’e davet ettik. Seneye katılıp katılmayacaklarını sorduk. Onlarda evet deyince tüm desteği biz veriyoruz dedim. Karşılığında sizden bir şey istiyorum dedim. Bu alanda projelerinizi Canik’te ortaokul ve liselerimize gideceksiniz ve anlatacaksınız dedim. Sonrasında proje haline getirdik. Tam sahaya inecekken pandemi başladı. 2022 kasımında bu eğitim başladı. Biz 800,900 öğrencimize bu eğitimi verdik. Canik de farklı bir belediyecilik modeli uygulanıyor aslında. Dünyada ki dönemin önceliklerine odaklanmış bir anlayış görüyorlar. Her lisans mezunu insanlar her zaman iş bulamayabiliyor. Mesleğe atılana kadar ne ihtiyacı varsa biz tamamen destekliyiz. İkinci üniversite okumak isteyen öğrencilere başvuru desteğini de biz verdik. Eğer bir ailemiz ekonomik sıkıntılarından dolayı eğitimini vermemesinden kaynaklı konusu söz konusuysa ve bizlere bildirilmemişse ben hakkımı helal etmiyorum diyorum. Bu şekilde eğitime verdiğimiz desteği gösteriyor.

CAMEK-KEŞİF KAMPÜSÜ

- Vatandaşın iş talepleri yönünde çalışmalar yaptık. Aslında kriz var gibi gözükse de mesleksizliğin fazla olması diyebilirim. Bu anlamda neler yapılabilir diye düşündük. O zaman biz günü kurtarmak yerine öğretelim dedik. Camek eğitim kursları açtık. Meslek sahibi edelim diye gençlerimizi kurduk. Mobilya sektöründeki arkadaşlarımız eleman bulamamaktan şikayet. Bizde bu alana girdik. Cihazlarımızı aldık kursları açtık. 4 modülde de kursiyerimizi aldık. 2 ayda işe başlayan gençlerimizi gördük. Bu çalışmaların sonucunda ürünler çıktı. Kanepe, dolap gibi. Bu ürünlerimizi de yeni evlenen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza teslim ediyoruz. Baktık bu iş çok güzel ilerliyor. Kendi ihtiyaçlarımızı da karşılayalım dedik. Hediyelik eşya almıyoruz kendimiz üretiyor ve gelen misafirlerimize takdim ediyoruz. Keşif kampüsümüzün donanımların hepsini kendimiz yaptı. Bu sayede 4,5 veya 5 milyon tasarruf ettik. Hem meslek sahibi yaptık hem de belediyenin kasasından daha fazla para çıkmasına engel olduk. Camek böyle doğdu ve çok da iyi gidiyor.

ÇAT KAPI PROJESİ

 - Canik biraz daha orta ve dar kesimli vatandaşlarımızın yaşadığı bir bölge diyebiliriz. Yaptığımız yatırımlar olsun ciddi anlamda değer de kazandı. Çat kapı projesini önemsiyorum. İlk 6 ay içerisinde şöyle bir gözlemim oldu, evde çıkamayan yaşlılar, durumu önceden iyiyken sonrasında durumu bozulan insanları gördüğümüzde dedik ki biz farklı bir yöntem yapmamız lazım. Bizim gelen değil de bizim ulaşmamız lazım dedik. Böyle bir ekip oluşturduktan sonra sabah mesaiye geldikten sonra araçlarıyla seçtikleri mahalle ve sokağa giderek kapıları çalarlar. Durum tespiti yaparlar. Akşam geldiklerinde günlük 25-30 ev ziyareti yapılmış olur. Hazırlanan raporların hepsini ben mesaiden sonra o hafta gezilen tüm evlerin bilgisini alırı. Akabinde yardım edilecek olan vatandaşları gruplandırırız. Pazartesi akşam eve çaya davet eden evlere giderim. Belki de bizim iş yoğunluğumuzu azaltan bir ziyaret olarak görüyorum. Salı günü esas ziyaret günüm vardır. Perşembe günü ise bu raporlamanın sonucunda ziyaret etmem gereken haneler oluyor. Devlet kurumlarına gelemeyen insanları bizim arayıp bulmamız aslında asıl amacımız. Benimde belediye içerisinde en üstüne düştüğüm ve bizzat her hafta sonu takip ettiğim bir konudur. Zorda olanlara yardımcı olmak benim görevim. Dışarda bana teşekkür eden insanlar oluyor bende onlara lütfen etmeyin benim görevim bu diyorum.

ÇİFTÇİLER İLE İLGİLİ PROJELER - BUĞDAY DESTEĞİ

- Pandemiyle gördük ki, gıda zinciri bozulmasıyla birlikte gördük ki çok doğru iş yapıyoruz. Bölgemizdeki çiftçilerle oturduk neler yapabileceğimizi konuştuk. Çok büyük tarımlar yapan bir bölge değiliz. Arazilerimiz engebeli bir arazi var. Ufak alanlarda üretim yapmakla birlikte insanların evlerini de geçindirebileceklerini gördük. İki dönümlük arazinize çilek ektiğinizde ciddi anlamda yaptığınızda bir aileyi çok rahat geçindirebileceğini gördük. Asgari ücret 5500 lira ise bu geliri bahçesinden çok rahat kazanacağını gördük. Yine aynı şekilde mantar da öyle. Özellikle kırsal olan bölgelerde bodrum katına atılıyor. Gördük ki az alanlarda bile mantar yetiştirilebiliyor. Bunun sermayesi ise 35 bin liraydı. Bunun yüzde yüzünü destekliyoruz dedik. Özellikle kadınlarımızın istekli olmasını bekliyorduk ki öyle de oldu. Siz üretime başlayıp kazandıktan sonra bize bunun taksitini geri ödeyeceksiniz.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.