Yaklaşık 7 milyon memur ve memur emeklisinin maaş zammı, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na kaldı.
Yetkili konfederasyon Memur-Sen ile hükümet yetkilileri arasında 1 Ağustos’ta başlayan 7. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde 22 Ağustos’a dek uzlaşma sağlanamayınca; memur ve memur emeklisi maaşına 2024-2025 yıllarında yapılacak zammı 31 Ağustos’a değin 11 kişiden oluşan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu saptayacak.
Memur-Sen’in iki yıl için toplam 110 artış talebine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı en son 2024 yılı için yüzde 15+10, 2025 yılı için de yüzde 6+5 ile yanıt vermişti. Hükümetin önerdiği rakamlar Merkez Bankası’nın 2024 yılı için yüzde 33, 2025 için yüzde 15 enflasyon öngörüsünün bile altında kaldı.
Memur grev hakkından yoksun olduğundan, maaş zammında son sözü hükümet veya Kamu Görevlileri Hakem Kurulu söylüyor.
11 kişiden oluşan hakem kurulunun 7 üyesi hükümetin yüksek yargıdan atadığı isimlerden, 2’si Memur-Sen, diğer 2’si ise Türkiye Kamu-Sen ile KESK temsilcilerinden oluşuyor. Tabii 7 kişinin kararı belirleyici oluyor.
Bugüne dek hayata geçirilen 6 dönem toplu sözleşmelerden 4’ünde taraflar arasında uzlaşma sağlanırken, 2’si Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından bağıtlandı. Önceki sözleşmeler dikkate alındığında Kamu Görevlileri Hakem Kurulu hükümetin önerdiği zamma yakın veya bir miktar üzerinde artış veriyor.  
4688 sayılı yasa uyarınca, bir hafta içinde sonuçlandırılması gereken toplu sözleşmeyle memur ve memur emeklisine Merkez Bankası’nın 2024 yılı için öngördüğü enflasyon tutarına refah payı eklenerek, yüzde 40 zam verilmesi yüksek olasılık.
Memur ve memur emeklisine zammın yanı sıra, ocakta enflasyon farkı da ödenecek. Fark 3 Ocak'ta açıklanacak 6 aylık enflasyon tutarı ile netleşecek.
Kamu çalışanlarının, grev hakkından yoksun olduğu sürece talep ettiği maaş artışını almaları olanaksız. Siyasi iradenin vereceği zamla yetinmek zorundalar. 4688 sayılı yasada mutlak kökten değişiklikler yapılmalı.
 Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisi yılbaşından önce Meclis’in yeni yasama dönemine başlamasıyla aylıklara ara zam yapılmasını bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ara zam umudunu oldukça artırdı...