Türkiye Cumhuriyeti'nin harcında, Balkan Türkleri'nin olduğunu iddia eden CHP Basın Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye'de yaşayan yurttaşların üçte birinden fazlasının Balkan Türkleri olduğunu; Batı Trakya ve diğer Balkan ülkelerinde yaşayan Türk – Müslüman ve akraba topluluklarının ise, resmi rakamlara göre, 8 milyon civarında olduğunu kaydetmiştir.

Balkan Türkleri'nin Atatürk'e sonsuz saygı ve sevgi beslediklerine; Atatürk'ün kurmuş olduğu cumhuriyet değerlerine ise, sonuna dek bağlılık gösterdiklerine yönelik açıklamada bulunan Öztrak, kendisinin de Balkanlar'dan göç eden bir ailenin bireyi olduğunu sözlerine eklemiştir.

Manevi Değerlerine Sadık Kitle

Balkanlar ve Türkiye'nin ayrı coğrafyalar olarak düşünülemeyeceğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Balkan Masası Sorumlusu Öztrak, Balkanlar'da yaşanan birçok soruna rağmen, 'Balkan Türkleri'nin manevi değerlerine sahip çıktığını ifade etmiştir.

Çeşitli kurumlar aracılığıyla, Türkiye'nin Balkanlar'a hizmet götürdüğüne ama bu hizmetlerin ideolojik yaklaşımla sürdürüldüğünde, ciddi sıkıntılar yaşandığına dair tespitte bulunan Öztrak, 'Balkan Türkleri'nin bazı siyasi partiler tarafından kendi düşünceleri yönünde hareket ettirilmek istendiğini aktarmıştır.

İlişkilerde, Süreklilik Sağlanamadı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Balkan Masası Sorumlusu Faik Öztrak, 'Balkan Türkleri'nin Türkiye'yle ilişkilerinin zayıfladığına; yapılan birtakım hatalar sonucunda, 'Balkan Türkleri'nin Türkiye'ye olan güvenlerinin azaldığına ilişkin serzenişte bulunmuştur.

Mübadelenin 100. Yılı Anısına

Mübadelenin 100. yılında, Kahramanmaraş Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği olarak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'la bilgi alışverişinde bulunduklarını açıklayan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Selçuk Kurtsatar, çok önemli bir görüşmenin gerçekleştiğini vurgulamıştır.

Görüşmenin tam bir Balkan ailesi atmosferinde yaşanıldığını ifade eden Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Kurtsatar, milletvekilleri İlhami Özcan Aygün, Gökhan Zeybek ve Orhan Sarıbal'a el emeği Atatürk resimli vazo ve Türk Bayrağı hediye etmiştir.

Görüşmede, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Balkan Türkleri Derneği'ne her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söylemiştir.