Memur ile memur emeklisinin yıllardır beklediği 3600 ek gösterge yasasına ilişkin çalışmalar tamamlanma aşamasında.

Milyonlarca sabit gelirlinin maaş ve ikramiyesinde göreceli artışlar sağlayacak yasal düzenleme için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile kamu toplu sözleşmelerinde yetkili konfederasyon olan Memur-Sen yetkilileri arasında bugüne değin iki toplantı gerçekleştirildi. Mayıs ayı başında yapılacak üçüncü toplantının ardından, çalışmalar sonuçlanacak ve yasa taslağı mayıs sonu Meclis’e gönderilecek.

Meclis tatile girmeden, temmuz ayı sonuna dek milyonların yıllardır beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesi yasalaşacak. Memur ile memur emeklisi bu kez yeni bir ötelemenin olmamasını umuyor. Zira önceki yıllarda “Ha bugün ha yarın” denilerek düzenlemenin hayata geçirilmesi ertelenerek dar ve sabit gelirli kitle oyalanmıştı.

Siyasi iradenin ilk kez 2018 yılı seçimlerinde söz verdiği, ancak yüklü maliyet gerekçesiyle hep ötelediği 3600 ek gösterge bazı memur ve emeklinin maaşı ile ikramiyelerinde göreceli artış sağlayacak. Bu nedenle emekliliği gelen kamu çalışanı yasanın çıkmasını dört gözle bekliyor.

Memurun, maaşı, emekli aylığı ve emekli ikramiyelerinin saptanmasında ek gösterge önemli etmen. Ek göstergenin yüksek olması, emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin de yüksek olması anlamına geliyor. Ek gösterge düşük kaldığından öğretmen ve polis hem emekli olamıyor hem de yüksek emekli maaşı alamıyor.

Tüm memur için geçerli olması istense de ilk aşamada polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşirelerin ek göstergelerinin yükseltilmesi öngörülüyor. Lakin siyasi irade 2023 seçimini hesaba katarak 3600 ek göstergenin uygulanma alanını genişletebilir, daha fazla memur ve emeklinin aylığında artış olabilir.

3600 ek göstergenin hayata geçmesiyle çalışma sürelerine göre ikramiye ve maaşlarda yüzde 10 ile yüzde 20’yi aşan oranda artış olması bekleniyor. 1.6 milyon kamu çalışanının çalışırken aldığı maaşından çok, emekli ikramiyesi ve emekli maaşında önemli tutarda artış sağlanacak. Çalışmaya göre öğretmen, polis ve din görevlisinin emekli aylığı ile ikramiyelerinde yüzde 22, hemşire ve yüksek öğretim mezunu olmayan din görevlisinin aylığında yüzde 25 oranında artış olabilir.

Düzenlemeden halen çalışan yaklaşık 280 bin polis, 1.1 milyon öğretmen, 110 bin hemşire ve 110 bin din görevlisi olmak üzere toplam 1 milyon 600 bin kamu çalışanı yararlanacak. Yasadan 15 Ekim 2008 sonrası memuriyete girenler çok az faydalanacak.

Aslında, 3.5 milyon dolayındaki kamu çalışanına 3600 ek gösterge hakkı tanınmalı. Tüm memura bu hak verilirse yıllık maliyetin 30 milyarı aşkın tutarda olacağı öngörülüyor. Lakin, “Kaynak yok” gerekçesi öne sürülerek buna olumlu bakılmıyor.

Dolar, avro ve altın fiyatlarının, enflasyonun füze gibi yükseldiği, ele geçen aylık ve maaşların mum gibi eridiği ortamda, tüm memur ile memur emeklisine ek gösterge hakkı verilerek, soluklanmalarına olanak sağlanmalı...