Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumundan ölümüne kadar oturduğu, konakladığı,savaş yıllarında karargah olarak kullandığı,gezilerinde konuk olduğu,arkadaşları ile birlikte toplantılar yaptığı,çalıştığı,dinlendiği yapılar Cumhuriyetin ilk yıllarından başlayarak "Atatürk Müzesi","Atatürk Köşkü","Atatürk Karargahı","Atatürk Evi","Atatürk Odası" gibi olarak Atatürk'ün anısını yaşatmak amacıyla mümkün olduğunca orijinal hali korunmaya çalışarak düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır.

HAVZA ATATÜRK EVİ'NİN TARİHİ ÖNEMİ

Atatürk'e ve Milli Mücadele yıllarına  ait bazı özel eşyaların,çeşitli eserlerin ve belgelerin korunduğu,tasnif edildiği,sergilendiği bu Atatürk Evleri ve Atatürk Müzeleri arasında tarihi önemi bakımından en önde geleni hiç kuşkusuz "Mustafa Kemal Paşa'nın 9.Ordu Müfettişliği Havza Karargahı; Tarihi Mesudiye Oteli/Havza Atatürk Evi"dir.

HAVZA ATATÜRK EVİ KİM TARAFINDAN,NE ZAMAN YAPILMIŞTIR?

Millî Mücadele'nin ilk karargâhı sayılılan Havza Atatürk Evi'nin yapım tarihi ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Osmanlı tapu kayıtlarında binayı otel haline getirerek işletmeye açan ilk kişihavza esnaflarından  Hurdazlı İsa Efendi isimli bir şahıs olarak geçmektedir. 

BİNANIN MÜZE YAPIMI

1922 yılında satın alınan bina ; Atatürk'ün çalışma odası olan oda Gazi Odası olarak adlandırılarak korunmuş, haricindeki bölümleri Havza Belediyesi Hizmet Binası olarak kullanılmıştır. Bina,1984 yılında boşaltılmış, 1994 yılında ise il özel idaresinin maddi desteğiyle kaymakamlık tarafından  tamir ve tadilatı yapılarak ziyarete açılmıştır. 2001 yılında Kültür Bakanlığı tarafından binanın temel ve ahşap dikmelerindeki çökme ve çürümeler nedeniyle yenilemesi yaptırılmış,dekorasyon ve düzenlemeleri gerçekleştirilmiştir.

HAVZA ATATÜRK MÜZESİ KAÇ TARİHİNDE AÇILMIŞTIR

 25 Mayıs 2002 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın Havza Karargâhı (Havza Atatürk Evi) adıyla müze olarak hizmete açılmıştır.Müzede yatak odası ve çalışma odası dışında iki salon vardır. Salonda Atatürk'ün Havza'ya geldiği döneme özgü eşyalar, Millî Mücadele'de kullanılan bazı silahlar, savaşa ilişkin kitaplar bulunmaktadır.Üst kattaki salonda ise oturma odası takımı yer alır.Havza Atatürk Evi'nde Mustafa Kemal'in ağırlandığı dönemde kullanılan orijinal eşyalar sergilenmektedir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.