Dünyayı esir alan korona belasına karşı geliştirdikleri aşı ile övgüler toplayan Türk bilim insanları, mütevazı, hoşgörülü, sade ve gösterişsiz yaşamlarıyla da dikkat çekiyor.
Ne kibir ne böbürlenme ne bir yukarıdan bakma… Salt işlerine odaklanıyor, umarsız hastalıklara karşı arayışlarını sürdürerek insanlığa ve tıp bilimine olan sorumluluklarını yerine getiriyorlar...
Koronavirüs aşısını bulan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci. Türk olmalarından her daim gurur duyduğumuz karı koca bilim insanları, layık görüldükleri ödülü almak üzere geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’a geldiler. Törendeki mütevazı tutumlarıyla gönülleri bir kez daha fethettiler. Medyaya yansıyan haberlere göre her isteyenle fotoğraf çektirdiler, her soruya içtenlikle yanıt verdiler. Sıkı çalışmalarından fırsatı bulunca, Türkiye’de gönüllerince tatil yapacaklarını dile getirdiler.
Salgın boyunca ölüm pahasına sahada görev yapan meslektaşlarını, hemşireleri ve diğer sağlık emekçilerini unutmayarak teşekkürlerini ilettiler ve onlarla gurur duyduklarını belirttiler.     
Vehbi Koç Vakfı’nın her yıl verdiği bilim ödüllerine bu yıl bir de “İnsanlığa Hizmet Ödülü” eklendi. Bu ödülün ilk sahipleri de Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Dr. Özlem Türeci oldu. Koç Üniversitesi’nde yapılan törende ödülü, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç sundu. Koç Holding A.Ş Onur Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Koç da iki Türk bilim insanına Koç Üniversitesi Fahri Doktora unvanlarını verdi. Şahin ve Türeci çifti, önceki ödüllerine 'Koç Ailesi'nin titizlikle değer gördüğü ödülü de eklemiş oldu.
İnsanlığa hizmet odaklı arayışlarını, araştırmaları durmaksızın sürdüren iki bilim insanı kazandıkları ödüllerle bir anlamda emeklerinin karşılığını alıyor. 2 yıl önce Çin’de ortaya çıkan ve milyonlarca can alan, çağın vebası olarak nitelendirilen koronavirüse karşı buldukları Biontech aşısı ile dünyanın rahatlamasını sağlayan çift, şimdi de kanser hastalığına karşı çalışma yürütüyor.
Dünyanın bir başka belası olan kanser hastalığı konusunda uzman olan iki bilim insanı mRNA teknolojisini kullanarak en ölümcül pankreas kanserine karşı aşı geliştirme uğraşında. Şahin ve Türeci, “mRNA teknolojisi ile üretilmiş bu aşı, kanser hücrelerine karşı tepki veriyor ve tümörleri gideriyor” diyerek çalışmalarından son derece umutlu oldukları mesajını verdiler.
Koronaya karşı kullanılan aşıyı da mRNA teknolojisiyle geliştirmişlerdi. Sadece kanser değil, mRNA sistemiyle sıtma dahil pek çok hastalığı önleyebileceklerini belirtiyorlar. Hiç kuşku yok ki bilime adanan ve yorulmak bilmeyen araştırmanın sonuçlarıdır korona aşısı ve gelecekte kullanılacak kanser aşısı.
İnsanlığın sorunlarına çözüm bulmaya adamışlar kendilerini. Bu bilim insanlarının Türk olması göğsümüzü öylesine kabartıyor ki… Aslında hangi ulustan olursa olsun, bilime ve insanlığa hizmet eden, hastalıklara çare arayan tüm tıp insanları, övgüyü ve saygıyı fazlasıyla hak ediyor. 
İnsanlığın hastalıklara karşı sığınacağı tek yerin bilim ve tıp olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği aşı ve titiz çalışmalarıyla bulacağı yeni aşılarla...