2020 yılında hayatımıza giren koronavirüs salgınıyla birlikte başlayan aşılama süreci etkisini azaltmaya başladı. Koronavirüs tam anlamıyla etkisini azaltmasa da aşılama sayesinde peş peşe getirilen yasaklar kaldırıldı. Türkiye bu süreci son derece iyi yönetirken, yaza merhaba dediğimiz bugünlerde de maske kullanımı kaldırıldı. Maske kullanımının kaldırılmasıyla beraber azalan vaka sayıları,kısa bir süre önce tekrardan yükselişe geçti. Bu kapsamla beraber hatırlatma dozu almak isteyen vatandaşlar,aşı randevularını almak için randevu oluşturmaya başladı. Peki hatırlatma dozunu ne zaman yapılır? Hatırlatma dozunu kimler yaptırabilir? İşte yanıtı...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vakalarında 40 kat artış yaşandığını belirterek, yeniden kapanma ve benzeri olayların olmayacağını dile getirdi. Sağlık Bakanı Koca'nın bu açıklamasının ardından vatandaşlar hatırlatma dozuna ilişkin detayları merak etmeye başladı. 

kovid 19

HATIRLATMA DOZU NE ZAMAN YAPILIR?

Koronavirüs Aşı randevusu mhrs.gov.tr ve enabız.gov.tr ile Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve e-Nabiz mobil uygulamaları üzerinden alınıyor. Vatandaşlar öncelikli grupta olup olmadıklarını,aralarında boşluk olacak şekilde "AŞI", "T.C.kimlik numarası" ve T.C kimlik seri numarasının son 4 hanesini yazarak 2023'e kısa mesaj (SMS) göndererek sorgulayabiliyor. 

HATIRLATMA DOZUNU KİMLER YAPTIRABİLİR?

MHRES internet sitesinde yapılan duyuruda, "İhtiyaçları önceliğimiz olan 65 yaş ve üstü,kanser hastası,kimsesiz,engelli vatandaşlarımız riskli gebe için MHRS'de randevu önceliği uygulaması başlatıldı. Hekimlerimizin günlük belli kontejanları otomatik olarak bu vatandaşlarımıza ayrılmaktadır. 

Sağlık bakanlığı kayıtlarında "öncelikli" kaydı bulunan vatandaşlarımız kendilerine ayrılmış kontejandan faydalanarak randevu alabilmektedirler." bilgisi yer verilmiştir. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.