İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen Merkezi Biyogaz Tesisi Projesi, Türkiye’ye örnek oldu.

İpekyolu Kalkınma Ajansı Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Merkezi Biyogaz Tesisi Projesi Sürdürülebilirlik Akademisi’nin düzenlediği Sürdürülebilir İş Ödüllerinde en iyi proje ödülünü kazandı.

Biyogaz Tesisi Projesi

Toplam bütçesi 13,5 milyon TL olan projenin 9 milyon TL’si İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmektedir. Yapım süreci yaklaşık 12 ay sürecek olan Biyogaz Tesisi projesi ile çevresel problemlerin çözüme kavuşturulması beklenmekte, üretilecek yenilenebilir enerjiyle Gaziantep’te sürdürülebilir enerji yönetimi modellerine bir örnek teşkil etmesi, şehirde sera gazı emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlanması, toprak verimliliğinin arttırılması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, olumsuz çevresel etkileri ortadan kaldırılarak oluşturulacak hayvancılık modeli ile bölgede hayvancılık yatırımları cazip hale gelecektir. Hayvansal atıkların organik gübreye dönüştürülerek milli ekonomiye katma değer sağlanması ve atığın zararlı çevresel etkilerinin ortadan kaldırılması sağlanacaktır.

Biyogaz, elektrik ve ısı üretilecek

Yapılan fizibilite çalışmalarına göre mevcut atıklarla beraber tesisin beslenmesiyle günlük 9 bin 939 metreküp biyogaz üretimi yapılarak, kojenerasyon tesisi ile yıllık 8 milyon 234 bin 400 kwh elektrik, 8 milyon 836 bin 917 kwh eşdeğeri ısı üretilmesi öngörülmektedir. Ayrıca tesisin bir diğer çıktısı da organik katı gübre ile (30 bin 439 metreküp/yıl), organik sıvı gübre (38 bin 280 metreküp/yıl) olacaktır.

Yapım süreci yaklaşık 12 ay sürecek olan projenin 2018 yazına kadar faaliyete geçmesi beklenmektedir