Bilecik'in Osmaneli ilçesinde gecen yıl organik ürün yetiştirmek ve seracılık konularında sertifika alan bayan çiftçiler bu yıl kendi yetiştirdikleri organik ürünleri pazara çıkartılar.
GDO’lu ve hormonlu ürünlerin son dönemde tepki toplamaya başlaması vatandaşı doğal ürünlere yöneltiyor. Osmaneli'deki Cuma Pazarı'nda kurulan ve organik ürünlerin satıldığı köylü pazarı da yoğun ilgi görüyor. Pazarda bulunan ve ‘Köylü pazarı’ olarak adlandırılan alanda da çevre köylerden gelen vatandaşlar kendi yetiştirdikleri organik ürünlerini satıyor. Pazar sayesinde çiftçilerin ürününü pazara taşıyarak doğrudan satmasını vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi görüyor. Son yıllarda genetiği değiştirilmiş ürünlerin artması sonucunda organik tarıma ihtiyaç gittikçe artıyor. Vatandaşlar daha çok organik pazarlarda satılan ürünleri tercih ediyor.
ÜRÜNLER OSMANELİ'NİN VAZGEÇİLMEZİ OLDU
Pazar yerinde kendi yetiştirdikleri ürünleri satan bayan çiftçilerimizi ziyaret eden Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, geçen yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İş Kur Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı ile seracılık ve organik ürün yetiştirme konusunda kurs açtıklarını hatırlattı. Kursa katılan bayan çiftçilerin kendi ürünlerini yetiştirip Osmaneli'de kurulan Cuma Pazarı'nda satışa çıkarttıklarını anlatan Ünver, "İnsan sağlığına olumsuz etkisi olan meyve ve sebzelerin tüketilmemesi çağrısında bulundu. Köylü pazarında meyve ve sebzelerin yanı sıra zeytin, zeytinyağı, süt ürünleri, ev yapım salça ve ev yapımı sabun bulunuyor. Ürünlerin tamamının köylü tarafından yetiştirilip cuma günleri Osmaneli halkına sunuluyor. Uygun fiyatlara satılan ürünler Osmaneli halkının vazgeçilmezi oluyor" dedi.
Pazardaki bayan çiftçiler ise, "Ürünlerimizi kendimiz yetiştiriyor, insan sağlığına değer veriyoruz. Hiçbir şekilde hormon ve tarımsal ilaç kullanmıyoruz. Bu konuda bizleri yetiştiren ve öğreten emeği gecen herkese teşekkür ederiz" şeklinde konuştular.
PAZARDA BAYANLAR ÇOĞUNLUKTA
Köylü pazarında çoğunlukla kadın satıcıların sayısının fazlalığı dikkat çekiyor. Çeşitli köylerden gelerek organik ürünler satan kadınların birçoğunun yaş ortalaması 40 ve 60 arasında değişiyor. Özellikle vatandaşların yoğun talebiyle karşılaşan köylü, satışlardan oldukça memnun. Sebze meyve yanı sıra köy zeytinyağı, ev sabunu, tarhana, salça, köy pazar yerinde bulunuyor. Organik gıda meraklıları bahçe domatesi, biberi, patlıcanı mutfağına götürmek içinde yoğun şekilde köylü pazarına geliyor. Tezgâhtarların büyük çoğunluğunu da bayanlar oluşturuyor. Kadınların hâkim olduğu köylü pazarında renkli görüntüler kaçınılmaz oluyor.