Kahta Devlet Hastanesinde Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimi açıldı.

Kahta Devlet Hastanesi KETEM biriminin açılışına Adıyaman Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Öz, Adıyaman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Emin Taş, Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, Adıyaman Kamu Hastaneleri Birliği İdari ve Mali İşler Başkanı İbrahim Halil Kaya, Tıbbi Hizmetler Başkanı Cengiz Yorulmaz, TSM Başkanı Erman Akdemir birçok sağlık personeli ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, KETEM’in erken tanı ile hastaya tedavi şansı tanıdığını ifade etti.

Taş, “Kahta, ilçemiz bizim için çok önemlidir. Yalnızca Kahta değil, Gerger, Sincik ve Samsat kırsalı da buraya gelmektedir. KETEM, güzel çalışmaları ile Sağlık Bakanlığının Türkiye genelinde başlatmış olduğu kanserle mücadele kapsamında tarama seferberliğine büyük katkı sunacaktır. KETEM, özellikle kırsalda yaşayan insanlarımızda olan kanserlerin erken yakalanması ve farkındalık oluşturulmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Kanserin birinci dönemde teşhis edilmesinin hem maliyet, hemde hayat kurtarıcı olması bakımından büyük önem arz ettiğini ifade eden Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kutlu ise, “Kahta nüfusu bakımından yoğun bir ilçemiz, yaklaşık 200 bin nüfusa hizmet eden bir hastanemiz var.TSM’deki ve sağlıklı yaşam merkezindeki KETEM Birimi ile birlikte bugün de Kahta Devlet Hastanesinde KETEM Biriminin kurulması ile insanlarımız için ayrı bir imkan doğdu. Ayda bir tane vaka bile yakalamamız bizim için büyük bir şanstır. Kanser vakasını birinci dönemde yakalamak maliyetini de önemli oranda düşürmektedir. Temennimiz gelecekte dijital mamografi cihazı ile desteklenebilmesidir” dedi.

Adıyaman Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Erdoğan Öz ise, “KETEM, Koruyucu Sağlık Hizmetleri ile Tedavi Edici Sağlık Hizmetlerinin birlikte yürütüldüğü, planlamanın yapıldığı bir birimimizdir. İnsanlarımız buraya müracaat ederek KETEM ile ilgili yapmaları gereken ön incelemeleri yapabilecekler. Özelikle Kahta’da KETEM Birimi’nin açılması hem Kahta halkına hem de çevreden Kahta’ya gelen hastalarımıza tarama da ve erken teşhiste hayat kurtarıcı olacaktır. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Kanserde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Kahta Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Abdulkadir Dost ise, KETEM biriminde ücretsiz tarama hizmeti verileceğini ifade ederek, vatandaşların taramalarını yaptırması için KETEM birimine müracaat etmesini istedi.