Mersin Üniversitesi (MEÜ) Eğitim Fakültesi’nin yeni binası Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katıldığı törenle açıldı. Törende, cami temeli de atıldı.

Törende konuşan Bakan Elvan, 2 yıl önce Mersin’e yakışır ve ihtiyaçlara cevap verebilecek bir eğitim fakültesi binası için kolları sıvadıklarını hatırlatarak, "Bugün merkez kampüs içerisinde, 15 bin metrekare kapalı alanıyla modern derslikleri, öğretim üyesi odaları, laboratuvarları, yemekhanesi, okul öncesi eğitim ve uygulama merkezleriyle, otoparklarıyla fakültemizin açılışını yapıyoruz. Bununla birlikte üniversitemizin bir diğer ihtiyacı olan camiimizin de temel atma törenini birlikte gerçekleştiriyoruz" dedi.

Mersin Üniversitesi’nin, gelişmiş ülkelerde bulunmayan birçok özelliğe sahip olduğunu söyleyen Elvan, "Üniversitemiz proje hazırlama, değişik ulusal ve uluslararası kurullardan proje alma konusunda oldukça yetkin ve başarılı bir çalışma sergiliyor. Bu anlamda Rektörümüzü ve öğretim elemanlarımızı gönülden kutlamak istiyorum. Onlar ne kadar çok çalışırlarsa, ne kadar çok proje üretirlerse biz de o kadar çok destek vereceğiz. Bunun yanında kampüsümüz, tüm rekreasyon alanlarıyla, spor alanlarıyla, nereye bakarsanız bakın gördüğünüz ağaçlarıyla çok önemli ve değerli bir üniversite. Üniversitemizi daha çok geliştirmek için hep birlikte gayret edeceğiz" diye konuştu.

Elvan, konuşmasında ayrıca ikinci Teknopark’ın yapılacağını ve Tarsus’a üniversite kurulacağının müjdesini de verdi.

"Eğitimin her kademesine yatırımlar yapmaya devam edeceğiz"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise konuşmasında, nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağına dikkat çekerek, “Ülkemizin her alanda hedeflerine ulaşabilmesi ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan kaynağı ile mümkündür. Tam bağımsızlık için de nitelikli bilgiye ve nitelikli bilgiyi ürüne dönüştürecek bilim adamlarına sahip olmak gerekir. Türkiye beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başarabilmiş ender ülkelerden biridir. Bilimsel ve teknolojik alanlarda gerçekleştirilecek yenilik ve başarılar,

ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasının ve sosyoekonomik gelişmesinin de anahtarı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Uluslararası ölçekte rekabet edebilecek bir yükseköğretim sistemine sahip olmak istediklerini dile getiren Yılmaz, "Bu nedenle 2018 yılında Yükseköğretim Kurulu ve üniversitelerimiz için 27 milyon 760 bin lira ayırdık. Bu toplam eğitim bütçemizin yüzde 20’sinden fazla. Bugün itibarıyla 112’si devlet 68’i vakıf üniversitesi, 5’i vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere 185 yükseköğretim kurumumuz mevcuttur. 2002’de üniversitelerimizin toplam öğrenci sayısı 1 milyon 600 bin civarıydı, bugün 7 milyonun üzerinde. Ülkemizde yükseköğretime erişim ve yükseköğretimde okullaşma oranını artırmak istiyoruz. 2002 yılında okullaşma oranı net yüzde 14’tü, bugün yüzde 42. 2002’de kızlarımızın yükseköğretimde okullaşma oranı yüzde 12’ydi, şimdi yüzde 44. Yine öğretim üyeleri arasında da kızlarımızın sayısı erkeklerden daha fazladır" şeklinde konuştu.

Yılmaz, anaokulundan yükseköğretime eğitimin her kademesine yatırımlar yapıldığını ve yapılacağını kaydederek, “Camiimizin temelinin atılmasına ve fakülte binasının tamamlanmasına destek veren başta Kalkınma Bakanımız ve Rektörümüz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, üniversitemize, Mersinimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Üniversitesi’nin hızlı gelişim gösterdiğini ve bunun beraberinde öğrenci ve personel sayısında hızlı bir artış yaşandığını ifade ederek, “Öğrencilerimizin ve personelin ihtiyacı olan ve önemli bir işlevi yürütecek olan camiimizin temelini hep birlikte atacağız. Üniversitemizin gelişimi çerçevesinde eğitim fakültemiz de bir ihtiyaçtı. Mevcut binası ihtiyaçlara cevap veremiyordu" dedi.

"Eğitim Fakültemiz, Türkiye’nin en büyük eğitim fakültelerinden birisi"

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, eğitim fakültesi yeni binasının önemli bir ihtiyacı karşıladığını ve Türkiye’nin en büyük eğitim fakültelerinden biri olduğunu kaydetti. Eğitim Fakültesi tarafından kullanılan mevcut binanın, eğitim-öğretim faaliyetleri açısından günümüz ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirten Çamsarı, şöyle devam etti; "Eğitim Fakültemiz üniversitemizin en kalabalık fakültelerinden biridir. 93 akademik ve 31 idari personeli bulunan fakültemizde, yaklaşık 2 bin 500 öğrenci öğrenim görmektedir. Bu sayı sertifika programı öğrencileriyle birlikte 3 bin 500’e yaklaşmaktadır. Her yıl yaklaşık 600 öğretmen adayı mezun eden eğitim fakültemizde yakın zamanda 3 yeni programı daha aktif hale getirmeyi planlıyoruz. Sınıfların kapasitesinin öğrencileri sayıları için yeterli olmaması, laboratuvar imkanlarının kısıtlı olması, öğrencilerin sosyal-kültürel faaliyetlerden uzak olmaları gibi nedenlerle yeni bina ihtiyacı doğdu. Tüm bunları göz önünde bulundurarak Mersin’e ve ülkemize yakışan yeni bir bina inşa ettik ve Eğitim Fakültemizi buraya taşıyacağız.”

Camii projesine ilişkin açıklamalarda bulunan Çamsarı, “Çiftlikköy Kampüsümüzde personel ve öğrencilerimizin önemli ihtiyaçlarından birini giderecek olan Mersin

Üniversitesi Camii Projesi’ni başlattık. Camii projesinde ibadet alanı dışında, sunum ve toplantıların yapılabileceği çok amaçlı salon, çalışma ve araştırma faaliyetlerinin sürdürülebileceği kütüphane ve okuma salonunun yer almasını planlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından fakültenin açılışı ve caminin temeli atıldı.