“Çevremizi tanımak ve doğru anlamak, insanlara kendimizi doğru anlatmak için dikkat ve öğrenme becerilerine ihtiyaç duyarız. Diğer bir deyişle, hayatın farkına varmak için kullandığımız bu becerilerin ne kadar önemli olduğunu ve nasıl geliştirilebileceğini belki de hiç düşünmeyiz” diyen Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, aslında dikkat ve öğrenmen sorunlarının psikiyatri ve psikolojin en temel sorunlu alanlarından olduğunu, pek çok psikiyatrik bozukluğun, kişilik ve kimlik sorunlarının, sosyal ilişkilerde yaşanan zorlukların temelinde dikkat ve öğrenme sorunlarının yer aldığını belirtti.
Çocuğunda, öğrencisinde, kendisinde ya da bir yakınında dikkat ya da öğrenme sorunları gözlemleyen herkese yardım etmek, kliniklerde zaman darlığı nedeniyle ailelere ve çocuklara ayrıntılarıyla anlatamadığı çok sayıda bilgiye ve önerileri derli toplu bir şekilde sunabilmek için “Aman Dikkat: Dikkat ve Öğrenme Sorunları” isimli bir kitap yazan Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, “Kitabı hazırlarken, dikkat ve öğrenmenin biyolojik ve psikolojik doğasını ortaya koymayı, dikkat ve öğrenme işlevlerinin geliştirilmesine yardımcı olacak pratik öneriler sunmaya amaçladım” diye konuştu.



Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEBH) hakkında yazılan Türkçe kitapların sayısının her geçen gün artığını ancak bu kitaplarda DEBH’ye çok sık eşlik eden psikiyatrik sorunlara, özellikle de öğrenme bozukluklarına çok ay yer verildiğini ifade eden Doç. Dr. Karabekiroğlu, “DEBH kavramı merkeze konuluyor ve DEBH tanısı olsun olmasın dikkat ve öğrenme sorunları yaşayan bireylerin çok farklı olabilecekleri gözden kaçıyor. Diğer bir deyişle, ‘hastalık yoktur, hasta vardır’ ilkesi ihmal ediliyor. Bu nedenle ben bu kitapta dikkat ve öğrenme sorunlarını bütüncül bir yaklaşımla ele almaya ve yaşanan sorunların temelinde ve çözümünde bireysel farklılıkları ön plana çıkartmaya çalıştım. Klinik ortamda çok sık gözden kaçtığını düşündüğüm için öğrenme sorunlarına daha çok önem verdim. Dikkat ve öğrenme sorunları olan bireylerin yaşadıkları ek sorunlara değinmeye çalıştım. Ebeveynleri de unutmak istemedim ve erişkinlik dönemi dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hakkında pratik öneriler ekledim” şeklinde konuştu.
“Anne ve Babalar İçin Bebek Ruh Sağlığı Rehberi”, “Anne ve Babalar için Ergen Ruh Sağlığı Rehberi” ve “Çocuğuma Nasıl Davranmalıyım” isimli kitapları da bulunan Karabekiroğlu’nun kitaplarının tamamında herkesçe anlaşılabilir bir dil kullanılması ise dikkat çekiyor.