Eskişehir Sanayi Odası (ETO) Başkan Adayı Celalettin Kesikbaş, kentteki sanayinin ilerlemenin yerine son yıllarda geriye gittiğini belirterek, "Kuruluş kodlarımıza ve kuruluş yapımıza manevi olarak tekrardan geri dönmek gerekiyor" dedi.

Kesikbaş, ETO’nun bu yıl kutladığı 49’ncu kuruluş yıl dönümünde sektörle ilgili durumu ve Oda çalışmalarını değerlendirdi. Eskişehir Sanayi Odası’nın Anadolu için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kesikbaş, "Bugün Eskişehir Sanayi Odası’nın 49. kuruluş yılı, hala hayatta olanları saygıyla anıyoruz. Eskişehir Sanayi Odası aslında Anadolu için sanayileşmenin bir başlangıcıdır. Anadolu Kaplanları Eskişehir sanayisi ile başlamıştır. Ben şunu söylüyorum, kuruluştaki heyecanı kaybetmemek gerekiyor. Kuruluştaki kodlarımızı kaybetmemek gerekiyor. Çünkü onlar çok daha samimi duygular. İçinde çok fazla katıksız hem bilgi hem de deneyim var ve çok daha insancıllar. O yüzden kuruluş kodlarımıza ve kuruluş yapımıza manevi olarak tekrardan geri dönmek gerekiyor. Bunları hatırlamak gerekiyor. Eskişehir aslında bozkırın ortasında bir kent. Eskişehir’in sanayileşmekten başka herhangi bir şansı yok. Eskişehir bir değişim ve dönüşümü yaşıyor. Ama bunun mutlaka sanayi ile güçlendirilmesi gerekiyor. Bu laflar bana ait değil. Bu laflar 1968 yılında Sanayi Odası’nın kurulduğu günlerde kurucular tarafından veya sanayici büyüklerimiz tarafından söylenen sözler. Bugüne geldiğimizde yine aynı şeylerden bahsediyoruz. Sanayi Odası’nın tarihçesini anlatan bir kitap var. Ciddi bir şekilde okuyorum ve heyecanını da onlarla yaşıyorum. 1971 yılında sanayicilerimiz diyor ki, ’İhracat ile büyümeliyiz.’ Biz bugüne gelmişiz, yine aynı şeyleri söylüyoruz. Eskişehir’in sanayileşmekten başka şansı yok" dedi.

"2008’den bu yana Eskişehir sanayisinde ciddi bir gelişme kaydedilmemiş"

Eskişehir sanayisinin son 10 yılda ileriye değil, geriye doğru ilerlediğini kaydeden Kesikbaş, "Yaşadığımız süreçte, 2008’e kadar iyi ve güzel sanayileşmiş bir Eskişehir görüyoruz. Artık yeni nesil farklı şeyler istiyor. Bu laflar 1968 yılında da aynı şekilde söylenmiş. Yeni nesil daha farklı bir gelecek bekliyor. Beklentilerimiz farklı, ama 2008 yılındaki sanayi odasının vizyonu ve misyonu, emin olun şu an hala devam ediyor. 2008’den sonra hep eleştirdiğimiz konu, Eskişehir sanayisinde ileriye doğru değil geriye doğru bir ilerleme var. Eskişehir 6. sıralardan 26. sıralara gelmiş. Bunlar kabul edilemez. O yüzden Eskişehir Sanayi Odası’nın tekrardan kurucu ayarlarına geri dönmesi gerekiyor. O heyecanı tekrardan hissediyor olmamız gerekiyor. Bunu da yapacak olan Eskişehir Sanayi Odası’nın heyecanı bitmiş. Mevcut yönetim aynı şekilde, tekrardan seçimlere giriyor. Aynı kadroyla ve ekiple ve maalesef 2008 vizyonlarıyla seçime giriyorlar. 2008’den bu yana Eskişehir sanayisinde ciddi bir gelişme kaydedilmemiş. Ama 2008’e kadar yapılan çalışmalarla Eskişehir sanayisi iyi bir yere gelmiş" diye konuştu.

"Güçlü bir Eskişehir sanayisi bırakmak, en büyük mirasımız olacak"

Sanayi Odası ile ilgili olarak 100’e yakın sorunları ve çözümlerini içeren madde hazırladıklarını aktaran Eskişehir Sanayi Odası Başkan Adayı Celalettin Kesikbaş, kamuoyu ile de bunların paylaşıldığını anlattı. Kesikbaş, "49 yılı değerlendirdiğimizde, maalesef kayıp geçen son 10 yıl var. Biz şunu söylüyoruz, önümüzdeki yıl Eskişehir Sanayi Odası’nın 50. kuruluş yılı ve biz 50. kuruluş yılında ekip olarak sanayi odasının yönetiminde olacağız. ’Birlikte biz kazanacağız’ bizim sloganımız. Eskişehir sanayisini tekrardan hakettiği yere getireceğiz. Bizim için en önemli şey, kuruluştaki insanların vicdan ve beynen sahip olduğu o manevi duyguları tekrardan Eskişehir Sanayi Odası’na kazandırmak. 50. yılda biz bunların bütün stratejik planlarını hazırladık. Bir hafta önce Eskişehir’in 8 tane gazetesine ve internet gazetelerinin tamamına bir manifesto yayınladık. Yapılması gerekli işler, sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin projeler. Bunların tamamı tüm gazetelerde büyük sayfalarda 100’e yakın madde halinde sıralandı. Biz bunların tamamına 1. gün itibariyle başlayacağız. İlk 6 ayda büyük bir kısmını gerçekleştirdikten sonra da önümüzdeki 4 yıl içerisinde, 2021 tarihine kadar da, tamamını gerçekleştireceğiz. Eskişehir’i hem ihracatta hem de ihracat ile büyüyen sanayisinde ilk 10 seviyelerine getireceğiz. Bu bizim için çok önemli, bu bizim borcumuz. Eskişehir sanayisinin nasıl kurulduğu ile ilgili çok güzel, nostaljik ve romantik hikayeler var. Bizim bunları yapmak, geçmişe ve geleceğe olan borcumuzdur. Geleceğe de düzgün ve güzel yönetilmiş güçlü bir Eskişehir sanayisi bırakmak, en büyük mirasımız olacak" diye konuştu.

"Bu işin çivisi çıkmıştır artık"

Eskişehir Sanayi Odası yönetimi ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) yönetimi arasında yaşanan anlaşmazlıkları da yorumlayan Kesikbaş, sözlerine şu şekilde devam etti;

"Eskişehir Sanayi Odası, sanayicinin çok değerli bir çatı örgütü. Ama bakın 49. yıla geldiğimizde şunları duyuyoruz, ’Bugün Eskişehir Sanayi Odası yönetimi ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi yönetimi, birbirleriyle mahkemelik.’ Kendi aralarında anlaşamıyorlar ve uzlaşamıyorlar. Eğer siz 1968 yılında oluşturduğunuz o enerjiyi, sinerjiyi ve o güzel hissiyatı bırakıp, bugün Eskişehir Sanayi Odası yönetimi ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi yönetimi olarak birbirinizle enerji santrali meselesinden mahkemelik oluyorsanız, bu işin çivisi çıkmıştır artık. Siz bir politika üretemezsiniz. Geleceğe bakamazsınız, günlük kaygılar yaşarsınız. O yüzden bir hep şunu söylüyoruz, ’Her şeyi kurumsal barış, şeffaflık ve profesyonellik içerisinde yapmak gerekiyor."