Hava sıcaklıklarının artmasıyla zararlıların ortaya çıkmaya başladığını dile getiren Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü Akman, “Bölgemizde yaygın  olarak  görülen   Fındık  Yeşil  Kokarcası   (Palemona prasina); erginleri 11-14 mm boyunda, yeşilimsi kahve renkli, anten ucu ile bacak uçları kırmızı renkte olan fındık zararlılarından biridir. Yumurtalar yaprak yüzeylerinde kümeler halinde ve birbirlerine yapışık halde bulunur. Fındık yeşil kokarcası kışı ergin olarak, dökülmüş yapraklar altında geçirir. Kışlayan erginler Mart sonları ya da Nisan’da sıcaklığın  artmasıyla yaklaşık olarak sıcaklığın 18-20 dereceyi bulmasıyla kışlaklardan çıkmaya başlarlar. Çıkış kısa bir sürede tamamlanır ve çıkan erginler çiftleşip yumurtlamaya başlayarak fındıkta beslenmeye başlarlar. Bir dişi birey yaklaşık 70 yumurta bırakır. 8-10 günde açılan yumurtalardan çıkan 1. dönem nimfler yumurta kümesi üzerinde ya da çok yakınında ve toplu olarak beslenirler. 2. dönemi otlar üzerinde geçirip 3. dönemden sonra fındıklar üzerine geçerek zararlı olmaya başlarlar. 5. nimf döneminin toplam süresi 2 ay kadardır. Temmuz’da görülmeye başlayan yeni erginler hasata kadar meyveler, daha sonra da yapraklar üzerinde beslenmelerini sürdürürler. Ergin ve nimfler fındık meyvelerinde emgi yapmak suretiyle zararlı olurlar. Normal iriliğe ulaşıncaya kadar geçen dönemde zarar gören meyveler sarı karamuk, normal iriliğe ulaştıktan iç dolduruncaya kadar geçen dönemde zarar gören meyveler ise kara karamuk olurlar. Meyvelerin yeni iç dolduğu dönemde emilmesiyle bulaşık ve yer yer çöküntülü olan şekilsiz iç meyve oluşumu meydana gelir. Ergin ve nimfler olgunlaşmakta olan meyveler üzerinde beslenerek dış satım yönünden önemli olan lekeli iç tipi zararı oluştururlar” diye konuştu.


Geçtiğimiz üretim sezonunda ‘Fındık Yeşil Kokarcası’nın ürüne önemli ölçüde zarar verdiğini dile getiren Akman sözlerini şu şekilde sürdürdü:


“İlçemiz tarımsal üretim alanlarında büyük bir paya sahip olan fındık aynı zamanda ilçe üreticilerimiz içinde önemli geçim kaynağıdır.  Fındık Yeşil Kokarcası zararı geçtiğimiz üretim sezonunda üründe önemli ölçüde kalite ve ürün kaybına neden olmuştur. Bu yıl sıcaklıklarının beklenen değerden yüksek olması hastalık ve zararlıların çıkışlarının erken ve yoğunluğunun da fazla olmasını tetikleyecektir.  Dolayısıyla fındık bahçelerinin ekonomik anlamda  zarar  yapma  potansiyeli   olan  Fındık Yeşil Kokarcası için bahçelerde gerekli gözlemlerin yapılması, kültürel mücadeleye önem verilmesi ve kimyasal mücadele için İlçe Müdürlüğümüze müracaat edilmesi gerekmektedir.”

Haber: Yaşar Karaman