Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş (TEOG) sınavlarının sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler okulların kontenjanlarına çevrildi.
İhlas Koleji Rehberlik Birimi öğretmenlerinden Psikolog Gökhan Ergür tercihler ile alakalı olarak velilerin ve öğrencilerin merak ettiği konular hakkında bilgiler verdi. Şu anda kontenjanların açıklanmasını beklediklerini söyleyen Ergür, “Kontenjanlar 24 Haziran tarihinde açıklanacak. Bu tarihte oges.meb.gov.tr adresinden detaylı bilgilere ulaşabileceğiz” dedi.
TERCİHLER 6 TEMMUZ’DA BAŞLIYOR
Gökhan Ergür, kontenjanların belirlenmesinin ardından, 6-16 Temmuz tarihleri arasında tercih sürecinin başlayacağını ifade etti. Tercih yapacak adayların e-okul.meb.gov.tr adresinden bireysel başvuruda bulunabileceklerini vurgulayan Ergür, bu sayfadan tercih işlemleri ekranından ‘Tercih Yapmak İstiyorum’ butonu seçilerek tercihlerin yapılabileceğini belirterek “Yapılan bu tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylatılmalı” uyarısında bulundu. Onay sonrasında tercih formunun iki nüshasının çıktı olarak alınacağını belirten Ergür, okul müdürlüğü yetkilisi ve velinin imzalamasının ardından bir nüshanın okulda, diğerinin de velide kalacağını söyledi.
Bireysel olarak başvurusunu yapamayan adaylara da değinen Ergür, bu adayların herhangi bir okul müdürlüğüne giderek işlemlerini yapabileceğini belirtti.
EN FAZLA 25 TERCİH YAPILABİLECEK
Tercihlerin başlamasıyla birlikte yerleştirme işlemleri için en fazla 25 okul tercihi yapılabileceğinin altını çizen Ergür, “Bu 25 okulu seçerken okulların yüzdelik dilimi, kontenjan durumları ve yerleştirme esas puanlarına dikkat edilmeli. Özellikle okul seçerken okulların tanıtım bilgileri de incelenmeli” dedi.
Özel okullara kayıt olacak öğrencilerin durumu hakkında da bilgi veren Ergür, bu öğrencilerin 24 Haziran-05 Temmuz arasında herhangi bir özel okula kayıt olmaları halinde tercih yapamayacaklarını söyledi.
ÖZEL OKULA KAYDOLACAK ÖĞRENCİLER DİKKAT!
“6 Temmuz’dan sonra tercih dönemi esnasında özel okula kaydolma kararı alan öğrenciler internet adresinde karşılarına çıkacak olan seçeneklerden ’Özel okula kayıt yaptıracağım. Tercih yapmayacağım’ butonuna basarak tercihlerini kullanacaklar” diyen Ergür, bu öğrencilerin daha sonra özel okula kaydolmaktan vazgeçtikleri takdirde yerleştirmeye esas nakil başvurusu yapabileceklerini, 11 Eylül’e kadar bir okula kayıt olmazlarsa da sistem tarafından açık ortaöğretim kurumuna otomatik olarak kaydettirileceklerini ifade etti.
YERLEŞTİRME SONUÇLARI 14 AĞUSTOS’TA AÇIKLANACAK
Yerleştirme işlemlerinin nasıl olacağını anlatan Ergür, “Tercihte bulunan öğrenciler tercihleri doğrultusunda yerleştirmeye esas puan üstünlüğü dikkate alınarak yerleştirilecekler. Burada okulların kontenjanları da etkili olacak” diyerek sonuçların 14 Ağustos’ta açıklanacağını söyledi. Okulların boş kalan kontenjanlarının da 14 Ağustos’ta belli olacağını ifade eden Ergür, kaydoldukları okuldan başka okullara nakil olmak isteyen öğrencilerin 17 Ağustos tarihinden itibaren başvurularını yapabileceklerini de sözlerine ekledi.