Adana’dan yapılan ihracatın Haziran ayında yüzde 4,5; yılın ilk 6 aylık döneminde ise yüzde 15,8 oranında azaldığı bildirildi.
Adana Sanayi Odası tarafından açıklanan Dış Ticaret İstatistikleri Haziran Ayı İhracat Raporu, Adana’da ihracat rakamlarındaki gerilemeyi ortaya koydu. Rapora göre, Adana’dan yapılan ihracat Haziran ayında yüzde 4,5 düşüş ve 6,5 milyon dolarlık azalma ile 138 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk 6 aylık dönemde ise yüzde 15,8 oranında düşen ihracat rakamı 150 milyon dolarlık bir kayıpla 802 milyon 521 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
Ana ürün gruplardı bazında, Haziran 2015 döneminde Adana’da gerçekleştirilen ihracatın yüzde 29’u tarım, yüzde 69’u sanayi, yüzde 1,5’i ise madencilik alanında gerçekleşti. Türkiye’nin toplam ihracatında görülen gerileme nedeniyle Adana’nın Türkiye ihracatı içerisindeki payı arttı. Bu pay yüzde 1.15 iken 2015 yılı Haziran ayında yüzde 1,18 ’e çıktı.
Verilere göre, geleneksel olarak sanayide en önemli iki ihracat ürünü tekstil ve kimyevi maddeler. Benzer şekilde tarım sektöründe önemli ihracat ürünleri olan hububat, bakliyat, su ürünleri ve hayvansal mamuller ve yaş sebze ve meyve sektöründe 50 milyon doları aşan azalma görüldü. Yılın ilk yarısında bir önceki yıla göre ihracatını arttırabilen tek sektör çelik sektörü oldu.
Rapora göre, madencilik sektöründe bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8’lik azalma, sanayi sektöründe yüzde 19,7’lik bir azalmayla 62,5 milyon dolarlık düşüş yaşandı. Buna karşılık Türkiye ihracatı içerisindeki payında ise madencilik sektöründe çok düşük bir artış görüldü. Sanayinin payı da değişmezken, tarımın payı azaldı. Yılın ilk 6 ayında il ihracatının Türkiye ihracatı içerisindeki payı ise yüzde ,1,2 den yüzde 1,1’e geriledi.
Adana’da tarım ürünleri ihracatının Türkiye içerisindeki payının yüzde 2,5 iken, bitkisel ürünler grubu incelendiğinde Haziran ayında Adana’dan en çok ihrac edilen ürünün sırasıyla yaş meyve ve sebze, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, meyve sebze mamulleri oldu.
Sanayi ürünleri ihracatında Haziran 2015 ayında yalnızca sanayi mamulleri alt grubunda artış yaşandı. Adana’nın sanayi ürünleri toplam ihracatındaki payının yanısıra, tarıma dayalı işlenmiş ürünler ile sanayi mamullerinden artış gözlendi. Adana’daki sanayi ihracatının 2015 Haziran ayında yüzde 0,6’nın üzerinde bir düşüşle 95,7 milyon dolar seviyesine geriledi ancak toplam ihracattaki payı yüzde 1,2’den yüzde 1,3’e yükseldi.
Öte yandan Haziran ayındı 121,7 milyon doları aşan ilk 10 sektör ihracatı toplam ihracat içerisinde yüzde 88 oranında bir paya sahip olduğu görüldü. Tekstil ve hammadeleri, kimyevi maddeler ve mamulleri ile yaş meyve ve sebze ilk üç sırada bulunurken, 2015 yılı Ocak-Haziran ayları arasında en çok ihracat yapılan 10 sektör sıralamasında 193 milyon doları aşan ihracatla tekstil ve hammadeler ve mamulleri ilk sırada, 135 milyon doları aşan ihracatla kimyevi maddeler ve mamuller ikinci sırada yer aldı. İlk 6 ay baz alındığı Adana ihracatında değer bazında en fazla artış çelik, meyve ve sebze mamulleri ile çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektöründe görüldü.
İlk 6 ayda en fazla ihracat düşüşü görülen sektörler arasında ise 29 milyon doları aşan bir azalmayla kimyevi maddeler ve mamulleri yer aldı.
Haziran ayında en çok ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında Almanya ve Irak 16 milyon doları aşan rakamla ilk iki sırada yer aldı. Üçüncü sıradaki Rusya pazarına ihracatta bir önceki aya göre yüzde 90’lık artış yaşanması dikkat çekti. Dördüncü sırada ise 7 milyon dolar değerindeki ihracatla İspanya geliyor. İlk 6 ayda 174 milyon dolarlık ihracatla Irak ilk sırada yer aldı.
Geçtiğimiz yıl ihracat yapılmasına rağmen bu yılın ilk 6 ayında henüz ihracat yapılamayan 19 ülke bulunuyor. Ocak Haziran 2015 döneminde 167 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Bu sayı Haziran 2014’te 123, Haziran 2015’te ise 116 oldu.