İsmail ÇETİNTAŞ/PAMUKOVA (Sakarya), () - SAKARYA'nın Pamukova İlçesi'nde DSİ tarafından yeni kurulacak baraj inşaatı için açılması kararlaştırılan, ancak köylülerin karşı çıktığı taş ocağında çalışmalar sırasında tarihi eser ve mezarlar ortaya çıktı. Taş ocağına başından beri karşı çıkan köylüler, uyarılara rağmen çalışmayı durdurmayan iş makinası operatörleriyle kavga ederken, olay yerine gelen jandarma taraflara müdahele ederek çalışmaları durdurttu. Müze Müdürlüğü ekipleri de bölgede inceleme başlattı. 
Pamukova Keltepe mevkisi olarak bilinen bölgede Devlet Su İşleri, baraj inşaatına malzeme temin etmek için ikinci derecede SİT alanı olduğu belirlenen bölgede taş ocağı için çalışma ruhsatı çıkardı. Ancak burada açılacak taş ocağının, bağ ve bahçeleri ile evlerine zarar vereceğini öne süren, ayrıca SİT alanı olduğunu hatırlatan köylüler eylem yapmasına rağmen iş makinaları taş ocağında çalışma başlattı. 
TARİHİ MEZARLAR ORTAYA ÇIKTI
Taş ocağı çalışmalarında  hemen yakındaki SİT alanınında ağaçlar kökünden sökülürken, iddialara göre burada tarihi mezarlar, küp parçaları, insan kemikleri ve kafatasları ortaya çıktı. Bu durumu gören köylüler toplanarak çalışmaları durdurmak istedi. Durumu jandarma ve müze yetkililerine de bildirdi. Ancak işçiler ve köylüler arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşünce iki grup arasında arbede yaşandı. Bölgeye gelen jandarma ekipleri olayları yatıştırdı.
İŞ MAKİNELERİ ALANDAN ÇIKARILDI
Jandarma ekiplerinin tarihi buluntular üzerinde yaptığı incelemenin ardından olay yerine Sakarya Müze Müdürlüğü görevlileri çağırıldı. Gün yüzüne çıkan tarihi mezar, insan kemikleri, küp parçaları gibi buluntular uzmanlar tarafından detaylı olarak incelendi. Jandarma yapılan incelemelerin ardından, iş makinelerinin çalışmasını durdurdu. İş makineleri alandan çıkarıldı. 
Buradan çıkan tarihi eser ve insan kemikleriyle ilgili incelemenin sürdüğü belirtildi. Taş ocağı için DSİ'nin ruhsat aldığı bölgenin yakınında ise Pamukova köylülerinin bağ ve meyve bahçeleri ile sebze yetiştirdikleri alanlar bulunuyor.    FOTOĞRAFLI