CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İstanbul'un ardından İzmir'de de ortaya çıkan ve 3 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan sahte içkiyle ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Geçen ekim ayında İstanbul'da yaşanan sahte içki olayında çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini anımsatan, ardından İzmir'de de sahte rakıdan ölümlerin meydana geldiğini vurgulayan Milletvekili Sındır, "Gözü dönmüş istismarcıların, para uğruna sattıkları sahte içkiler yurttaşlarımızın canını almakta ya da kalıcı sağlık sorunları yaratmaktadır. Konu sağlık konusudur. Güvenli alışveriş yapma sorunudur. Vatandaşımızın sağlığı yanında, sahte içkiler nedeniyle bu alanda faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin ve devletin de vergi kaybı söz konusudur. Bu anlamda yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğini güvence altına almak, yaklaşan yılbaşı öncesi konuya ilişkin etkin tedbirlerin uygulamaya konulmasını sağlamak kamu otoritesinin önceliği olmalıdır. Etkin ve caydırıcı tedbirler hayata geçirilmelidir" dedi. CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:
"Son beş yılda ülkemizde sahte içki nedeniyle tespit olunan ya da ölümle sonuçlanan vaka sayısı nedir? Bunların illere göre dağılımı nedir? Ölüm vakalarında kaç vatandaşımız ve kaç turist hayatını kaybetmiştir? Son beş yılda İzmir'de ve ülkemizde sahte ve kaçak içki nedeniyle kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir? Yine İzmir'de son beş yılda ele geçirilen sahte ve kaçak içki miktarı ne kadardır? Bunun piyasa değeri nedir? Ülkemizde son beş yılda (yıllar itibariyle) ele geçirilen kaçak ya da sahte içki miktarı ne kadardır? Ele geçirilen kaçak ve sahte içkilerin piyasa değeri nedir? Son beş yılda yurda kaçak yollardan getirilen, sahte içki üretiminde kullanılan metil alkol miktarı ne kadardır? Ülkemizde, son beş yıl temel alınarak (yıllar itibariyle) kaçak ve sahte içki nedeniyle devletin uğradığı vergi kaybı ne kadardır? Alkollü ürünlerde kullanılan bandrolün temini nasıl sağlanmaktadır? Verilen bandrollerin nerede kullanıldığına ilişkin denetimler ne şekilde yapılmaktadır? Son beş yılda, kaçak içkilerde kullanılmak üzere ele geçirilen bandrol ne kadardır? Yaklaşan yılbaşı da göz önüne alınarak, pek çok insanımızın hayatına neden olan kaçak ve sahte içkinin önlenmesi konusunda alınan tedbirler ve sürdürülen çalışmalar nelerdir?"

FOTOĞRAFLI