Türkiye Emekliler Derneği(TÜED) Adana Şube Başkanı Seyfi H. İyiyürek, emeklilere her yıl uygulanan yüzdeli zammı istemediklerini, bunun yerine adalet ilkesine dayalı olarak seyyanen zam istediklerini ve bunun gerçekleşmesi için genel merkezlerinin çalışmalarını hükümet nezdinde sürdürdüğünü söyledi.
Adana’da emeklilerin daha iyi bir yaşam sürdürebilmesi için büyük emek harcayan ve üyesi sayısını 46 bine çıkaran TÜED Adana Şubesi, Ulu önder Atatürk’ün emeklilere hediye ettiği “Emekliler Günü”nü, Atatürk Parkı’nda düzenledikleri bir tören ile kutladı.
Büyükşehir Belediye Bando Takımı’nın öncülüğünde Atatürk anıtına önce çelenk sunuldu. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinden sonra emeklilere hitaben bir konuşma yapan Başkan İyiyürek, öncelikle bu anlamlı günde, Ramazan ayında ve sıcak bir havada törene gelen emekli kardeşlerine çok teşekkür ettiğini ifade etti.
Her yıl 28 Haziran - 4 Temmuz arasında Emekliler Haftası” olarak kutlandığını, Atatürk’ün de emekliye ayrıldığı ve sivil hayata geçtiği günün 30 Haziran Emekliler Günü olarak kutlandığını anımsatan Başkan İyiyürek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Konuşmama Atatürk’ün sözleriyle başlamak istiyorum.28 Haziran 1927 tarihinde emekli olan, 1933 yılında ise bir konuşma yapan Büyük Önder Atatürk şöyle demişti: “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu o milletin, yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bütün kuvvetiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur. Emekliler Devletin aynasıdır.” Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk bu sözleriyle emeklilere ne kadar önem verdiğini ifade etmiştir. Emeklileri onurlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha şükranla anıyor ve aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Maaş promosyonlarıyla ilgili çalışmalar hala sürmektedir. Sayın Genel Başkanımız Kazım Ergün ve ekibi hükümetin yeni bir yasa çıkartması gerektiği hususunda devamlı girişimlerde bulunuyorlar. Sayın Başbakandan da kanunun değiştirilmesi konusunda söz alınmış olup uygulamanın 2014-2015 de yapılacağı beyan edilmiştir. Hala uygulamaya geçilmemiş olup biran önce uygulanmasını istiyoruz.
Genel merkezimiz, ısrarı üzerine 2000 yılından önce emekli olan 1 milyon 900 yüz bin emekliye intibak yapıldı. Ancak yapılan intibak emeklinin beklentisini karşılamadı. Yine genel merkezimiz ve şubeler olarak 200 ile 2008 yılları arası yeniden intibak çalışması yapılmasını istiyoruz ve bunun uğraşı içindeyiz. 2 Haziran 2015’de Yargıtay kararı var. Sağlıktaki muayene ve ilaç katkı paylarının kaldırılması için yine hükümete isteğimizi bildirdik, bunun da takibini yapmaktayız.
7. ayda bizlere verilecek zammın TÜFE farkından değil, eşitlik ilkesine dayanarak yüzdeli değil, seyyanen verilmesi için isteğimizi genel merkezimiz aracılığı ile hükümete bildirildi. 3 Temmuz’da açıklanacak olan zam oranlarının bu şekilde yansıtılması talebimizdir."
Emekliye sendika hakkı, ayrıca ekonomik ve sosyal konseyde temsil hakkı tanınması istediklerini belirten İyiyürek, "Sosyal Güvenlik destek primi kaldırılmalıdır. Yeni emekli olup da işeri açanlardan destek primi alınmamalıdır. Bu şuanda yüzde yüzde 15’den yüzde 10’a düştü. Bu tamamen kaldırılmalıdır. 65 yaş pasoları verilirken şehir içi diğer halk otobüslerinde de pasolar gösterilerek belediye; şartlarından faydalanılmalıdır. Bayramlarda emekliye refah ikramiyesi verilmeli. Ayrımcılık yapılmadan maaşların eşitlenmesi. Bağ Kur, işçi ve memur emeklilere memurlardan ayrılan emeklilerin ikramiyelerinin ödenmesi hiç bir sosyal güvencesi olmayan kız çocuklarına güvence sağlanmalıdır” dedi.
TOKİ evleri konusunda da açıklama yapan Başkan İyiyürek, bu yönde çalışmaların devam ettiğini, Milli Emlak’a arsaların henüz aktarılmadığını, aktarma işleminin ardından üyelerine mesaj göndererek bilgi vereceklerini sözlerine ekledi.