Yusuf BAŞTUĞ / ADANA, () - ADANA Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ülkü Uçar, kentte 5 yıl önce 50 bin liraya satılan bir konutun bugün 250 bin liraya satıldığını, aynı dönemde aylık 200- 300 liraya kiralanan bir dairenin kirasının ise bin liraya yükseldiğini, buna arsa stoku sıkıntısının neden olduğunu söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı 'Konut Satış İstatistikleri'ne göre, Temmuz ayında Adana'da bin 741, Mersin'de ise 2 bin 768 konut satıldı. TÜİK'in yaptığı diğer bir araştırmaya göre ise, bu yıl Adana'da 6 bin 860 ve Mersin'de 6 bin 977 konuta yapı ruhsatı verildi. Kentte konut satış fiyatları ve kira bedellerinin çok yükseldiğini belirten Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ülkü Uçar, "5 yıl önce 50 bin 60 bin liraya çok güzel konutlar alabiliyordunuz. Şimdi oturulabilecek konutlar 250 bin liradan satılıyor. Yüksek olmasının sebebi, arsa açığımızın çok fazla olması" dedi.
'SURİYELİ SIĞINMACILAR NEDENİYLE KİRALAR YÜKSEK'
Kentte inşaat yapılacak arsa bulunamadığını ve kira fiyatlarına da yansıyan sorunun büyük ölçüde bundan kaynaklandığını bildiren Ülkü Uçar, şunları kaydetti:
"Nereye baksak, nereye elimizi atsak, müteahhitler nereye başlayacak olsa arsalar imara kapalı görünüyor. Buna bir türlü bir çözüm getirilemedi. Belediyelerden imar durumlarına bir an evvel çözüm getirmesini istiyoruz. Çözümsüzlük hem arsa maliyetlerini yükseltiyor, hem de konut maliyetlerine yansıyor. Çünkü arsa maliyeti yüksek oldukça konutlarda da rakam yükseliyor. Yüksek konut fiyatları, kiraya da yansıyor. Yine 5 yıl önce ortalama bir konutu yıllık 3- 5 bin liraya, aylık 250- 300 liraya kiralayabiliyorduk. Şimdi ise orta düzeyde oturulabilecek konutlar, yıllık 10 bin liranın altında değil. Aylığa göre de 900 lira, bin lira. Bundaki en büyük etken de Suriyeli sığınmacılar. Çok kötü evler, mahalle aralarında belki 100 liraya kiralanan evler, artık yüksek fiyatlara Suriyeliler tarafından kiralanıyor. Sığınmacılar nedeniyle kira rakamları da yüksek oluyor. Çünkü onların kötü evleri yüksek fiyatlara kiralaması, diğer konutların ederini de arttırıyor doğal olarak. Normalde 500 liradan fazla bir paraya veremeyeceğimiz daire için, 'Suriyelilerin oturduğu evleri bile 500 liraya veriyorlar, benim evim 750- 800 lira eder' anlayışıyla yüksek kiralar isteniyor."
'ÇÖZÜM BELEDİYELERDE'
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer de, Adana'da çok ciddi imar sorunlarının yaşandığını söyledi. Belediyelerin asli görevlerinden birisinin de, konut yapımı için arsa üretmek olduğunu bildiren Nazım Biçer, "Konut yapılacak arsa çok az. Az olan değerleniyor. Değerli arsaya yapılan konut fiyatı yüksek oluyor. Bu durum kira bedellerine de yansıyor. Bu sorunun çözümü için görev belediyelere düşüyor. Çözüm belediyelerde" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI