Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'a ''Susurluk Davası'' kapsamında verilen 5 yıl hapis cezasının zaman aşımından düşürülmesine karar verdi. Ağar'a, ''Susurluk Davası''nda, "Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu'' iddiasıyla 5 yıl hapis cezası verilmişti. Daire, eski Türk Ceza Kanunu (TCK) hükümleri uyarınca, davada 7 yıl 6 aylık zaman aşımı süresinin dolduğuna hükmetti.

SİYASİ YASAKLI AĞAR KARARI TEMYİZ ETTİ

Mehmet Ağar, Susurluk Davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak" suçundan yargılandı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Ağar'ı 5 yıl hapis cezasına çarptırdı ve "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına" karar verdi. Siyasi yasaklı hale gelen Ağar, kararı temyiz etti.

2 YIL YATTI, DENETİMLİ SERBESTLİKTEN YARARLANDI

Temyiz başvurusundan sonra dosya ilk olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na geldi. Başsavcılık, Ağar'ın cezasının onanmasını istedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi Nisan 2014'te Ağar'ın cezasını oy birliğiyle onadı. Bu kararın ardından Ağar, 5 yıllık cezasının İnfaz Yasası uyarınca 2 yılını cezaevinde geçirmek için 25 Nisan 2012'de Aydın Yenipazar Cezaevi'ne konuldu. İki yıllık sürenin son bir yılında 'denetimli serbestlikten' yararlanan Ağar, 369 gün sonra 29 Nisan 2013'te cezaevinden tahliye edildi.

KARARI VEREN YARGITAY 9. DAİRESİ'NİN YETKİLERİ 16. CEZA DAİRESİNE VERİLDİ

17 Aralık sürecinin ardından Yargıtay'da dairelerin iş bölümü yeniden düzenlendi. Hanefi Avcı ve Balyoz davası gibi tartışmalı onama kararlarına imza atan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin terör ve örgütlü suçlara bakma yetkisi alındı. Bu yetki, yeni kurulan Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne verildi. Değişiklik sonrası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 9. Ceza Dairesi'nin daha önce Ağar hakkındaki kararıyla ilgili "karar düzeltme" talebinde bulundu.

DAVA ZAMAN AŞIMINDAN DÜŞTÜ

Tebliğnamede, davanın zaman aşımından düşürülmesi talep edildi. Başsavcılığın talebini görüşen 16. Ceza Dairesi, davanın zaman aşımından düşürülmesine karar verdi. Kararda, suç tarihi ile soruşturma ve kovuşturma safhalarında gerçekleşen süreler dikkate alındığında davanın zaman aşımına uğradığı belirtildi.

SİYASET YASAĞI KALKTI

Mehmet Ağar'ın milletvekili olduğu sürelerde dava zaman aşımı süresinin kesintiye uğradığı vurgulanan kararda, buna rağmen eski TCK hükümlerince 7 yıl 6 ay zaman aşımı süresinin dolduğu belirtildi. Ağar için zaman aşımının Emniyet Genel Müdürlüğü'nden ayrıldığı tarihte başladığı, milletvekilliği döneminde ise kesintiye uğradığı belirtildi. Buna rağmen, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin onama kararı verdiği tarih itibariyle 7 yıl 6 aylık zaman aşımı süresinin 42 gün aşıldığı vurgulandı. Karar sonrası Ağar hakkında verilen mahkumiyet hükmü de ortadan kalkmış oldu. Ağar, men edildiği tüm haklarını da kullanabilecek. Ağar bu kapsamda sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenebilecek, seçme ve seçilme ile diğer siyasi hakları kullanabilecek.

HER DÖNEMİN BÜROKRATI: MEHMET AĞAR

65 yaşındaki Mehmet Ağar, fakülteyi bitirdikten sonra, emniyet teşkilatı hesabına Ankara SBF'de burslu okudu. Milli Selamet Partisinden İçişleri Bakanı olan Oğuzhan Asiltürk döneminde kaymakam vekili, Bülent Ecevit'in Başbakanlığında kaymakam oldu. 12 Eylül döneminde İstanbul'da Asayiş Müdürüydü. Turgut Özal'ın Başbakanlığı sırasında Ankara, Yıldırım Akbulut'un Başbakanlığı döneminde ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü koltuğuna oturdu. Süleyman Demirel hükümeti Ağar'ı Erzurum Valiliğine, Tansu Çiller hükümeti ise Emniyet Genel Müdürlüğüne getirdi. Her iktidar döneminde vazgeçilmez bir bürokrat oldu.

Babası da emniyet müdürüydü. Onun görevi dolayısıyla çocukluğu değişik illerde geçti. SBF'yi bitirdikten sonra İznik ve Selçuk'da Kaymakam Vekilliği yaptı. 1978'de asil olarak Torul kaymakamıydı. Ankara'nın Delice ilçesi Kaymakamlığı görevindeyken, 1980 Ocak ayında, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne Şube Müdür Muavini olarak atandı. Sonra İstanbul'da Asayiş Şube Müdürü oldu. Üç yıl 8 ayın ardından 1984 yılında İstanbul'da Emniyet Müdür yardımcısı, 1988 yılında ise Ankara Emniyet Müdürüydü.1990 yılında İstanbul Emniyet Müdürü, 1992 yılında Erzurum Valiliğine atandı. Kaymakamlıktan emniyete geçişinden tam 13 yıl sonra ise Emniyet'in en tepesine geldi. 25 Haziran 1993'de kurulan Birinci Tansu Çiller hükümetinin henüz birinci ayında Emniyet Genel Müdürlüğü görevine atandı. Ardından da DYP'den Elazığ milletvekili oldu. Önce Adalet sonra İçişleri Bakanlıkları koltuğuna oturdu. Eski bakan ve emniyet müdürü Mehmet Ağar, 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin davanın bir numaralı sanığıydı.

(Kaynak: Habertürk)