Facebook’ta en çok izlenen ilk 20 markanın arasına giren Tesbihane’nin kurucuları bilişim dünyasının iki deviyle ortak projeler gerçekleştireceklerini açıkladılar.
Osmanlı ve Selçuklu figürlerini kullanarak internet üzerinde tespih ve yüzük www.tesbihane.com izlenme oranları ve satış rakamlarıyla Facebook ve Google’un dikkatini çekti. Tesbihane.com’un kurucuları Hakan Kapıyoldaş ve Veysel Çimenci, işe evde tespih dizerek başladıklarını belirterek “Bu tespihleri önce perakende mağazalarına satarken sonra internet satış kanallarına verdik. Böylece internette bizim ürünlere ilgi olduğunu görmüş olduk” dediler. Sonrasında, bu ürünlerin daha çok 20-30 yaş arasındaki gençlerin kullandığını keşfettiklerini dile getiren ortaklar, “Bu kitlenin de internetle ilgili olması sebebiyle işimizi internete taşıdık. Bu yaş grubuna yönelik Osmanlı ve Selçuklu temalı ürünler yaptık. Sosyal medyaya özellikle Facebook’a ağırlık verdik. Facebook’a kendi sitemiz kadar değer verdik. Sonrasında Twitter, Pinterest, Google Plus, İnstagram gibi tüm sosyal mecralarda elimizden geldiği kadar yer almaya çalıştık. Bünyemizde sadece sosyal medya ile uğraşan 4-5 kişilik bir ekibimiz mevcut. Profesyonel prodüksiyon ekibimiz var” dediler.
İKİ MİLYON TAKİPÇİ
Facebook’ta iki milyona yakın takipçi sayısına ulaştıklarını ifade eden Kapıyoldaş ve Çimenci, “Şu anda Facebook’ta bilinen ilk 20 marka içinde yer alıyoruz ve her gün 3 bin kişi tarafından beğeniliyoruz. Bu etkileşimden kaynaklı belki 10 milyon insan da markamızı internette görmüş ve biliyor durumda. Bizim sayfamız Facebook’un tescil ettiği bir sayfadır. Facebook’un tescil etmesi demek o sayfanın doğru olduğu, güvenilir olduğu anlamına gelir. Türkiye’de de sayılı sayfalar tescillidir” şeklinde konuştular. Bunun yanında kendi sitelerine de günde ortalama 40-50 bin kişi girdiğini aktaran ortaklar, “Aya vurduğumuzda bizim sitemize 3 milyona yakın kişi girip ürünleri inceliyor. Bu rakama bugün büyük AVM’ler bile yetişemiyor” dediler. Kapıyoldaş ve Çimenci, elde ettikleri bu başarılarla bilişim devlerinin dikkatini çektiklerini anlatarak, “Bir firmanın tespih alanında bu kadar gelişme gösterebilmesi ve aldığı beğeni oranları ilgilerini çekmiş. Bizimle tanıştılar ve ortak proje üreteceklerini söylediler. 8 defa geldiler. Hem ticari anlamda reklam ortaklığı hem de markanın nasıl daha fazla etkin kullanılacağı üzerine görüşmelerimiz sürüyor. Aynı şekilde Google da bizden başarı hikayesi istedi” diye konuştular.
HEDEF KİTLEMİZ YÖNLENDİRDİ
İnsanların sayfalarını beğenmeleri için onlarla etkileşim içinde olduklarını ifade eden ortaklar, “Örneğin yüzüklerimizin isimlerini koyarken onlara sorduk. Anket düzenledik. Hediyeler verdik. Bu çalışmalarla yüzüklerimizi bu insanların benimsemelerini sağladık. Yüzüklerimizdeki Alperen, Son İmparator, Barbaros, Akıncı isimleri tamamen kullanıcılarımızın tercihidir” dedi. Ortaklar, Facebook’ta ilk çıkış yaptıklarında benzer ürünler olmadığını belirten Kapıyoldaş ve Çimenci, “Boş bir alanda ilerlemeye başladık. Asıl başarımız buradan geliyor. Tesbihane’den sonra belki 30 civarına tesbih sitesi sosyal ağlarda faaliyet göstermeye başladı ama bizi taklitten öteye gidemediler. Tesbihane markası internette yer almaya başladıktan sonra arama motorlarında tesbih kelimesi 10 kat daha fazla aranır hale geldi. İnsanımız bu kadar tesbih aramıyordu. Biz pazarlama çalışmalarımızla insanların bu ürünlere ilgilisini arttırdık” diye konuştular.
ÖNEMLİ OLAN KENDİ SİTENİZ
Yeni internet girişimcilerine de tavsiyede bulunan ortaklar, tüm sosyal ağlardan ziyade kendi sitelerinin daha önemli olduğunu bildirerek, “Bu sosyal ağlar gelip geçici olabilir. Ama asıl olan sizin kendi sitenizdir. Bunu ihmal etmemek gerekiyor. Bununla birlikte kendi sitenizin de çok kullanışlı olması gerekiyor. Takipçiler sizin sitenize girdiğinde her şey çok sad eve yalın olmalı. Tasarım gözü tırmalamamalı ve görsellerden ve detaylardan rahatlıkla aranılan ürüne ulaşılabilir olmalı. Alışveriş yapmak istediğinde sepete gittiğinde ödeme kısmına geldiklerinde rahat bir şekilde ödeyebilmesi lazım. Müşteriden gereksiz bilgiler almaya çalışmayın” dediler.
İNTERNETTEN MAĞAZAYA
Kapıyoldaş ve Çimenci, 20 ülkeye internetten satış yaptıklarını internette elde ettikleri başarıyı mağazalaşmaya da taşıdıklarını belirterek "Şuanda iki alışveriş merkezinde mağazamız var bu yıl sonuna kadar tesbihin taneleri kadar yani 33 mağazaya ulaşacağız" dediler.