Erciyes Üniversitesi Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERVEK) Müdürü Prof. Dr. Abdullah İnci, mevsimsel değişikliklere bağlı olarak önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının artacağını ve sivrisineklerin aktif hale geleceğini söyledi. İnci, bu nedenle sivrisineklerin yoğun halde üreyebilecekleri alanların iyi tespit edilip etkin entegre vektör mücadelesinin titizlikle yapılması gerektiğini belirtti.

ATIK SULAR ÖNEMLİ RİSK POTANSİYELİ

Özellikle nüfusun yoğun olduğu yerleşim alanlarında rögarların larva mücadelesinde kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. İnci "Son yıllarda şehirlerde hemen her köşebaşında karşımıza çıkan oto yıkama yerlerinin atık suları bu noktada önemli bir risk potansiyeli oluşturabilir. Araç yıkama yerlerinde ortaya çıkan suların kapalı veya açık alanlarda birikinti yapmaması ve en kısa yoldan kanalizasyona ulaştırılması çok önemlidir" dedi.

Bazı risklerin önüne disiplinli uygulamalarla geçilebileceğine işaret eden Prof. Dr. İnci "Özellikle buralardaki atık suların etrafa yayılmamasına, birikinti yapmamasına, direkt kanalizasyon sistemine veriliyor olmasına dikkat edilmesi gerekir. Hele hele bu suların vektör dediğimiz hastalık taşıyıcı sivrisineklerin üreme alanlarını oluşturma potansiyeli varsa asla izin verilmemesi lazımdır. Bu durum entegre bir sistemle garanti altına alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

MİKROPLAR BEZLERLE ARACA YAYILIYOR
Prof. Dr. İnci, oto yıkama istasyonlarında araçları temizlemekte kullanılan bezlerin de birçok hastalığın insanlara bulaşmasında risk oluşturabileceğine dikkati çekti.

Araçların içinde, dışında ve özellikle tekerleklerinde hastalığa neden olan birçok organizmanın (patojen) bulunabileceğini vurgulayan Prof. Dr. İnci, şunları anlattı:
"Oto yıkamacıların araçları temizlemekte kullandıkları bezler, birçok hastalığın insanlara bulaşmasına sebep oluyor. Buralarda sabahtan akşama kadar aynı bezle çok sayıda araç sözde temizleniyor. Bezi yere atıp üzerine su tutuyorlar. Bu esnada bez ne kadar temizlenmiş olur tartışılır. Bu esnada esasen yerdeki mikroplar ve diğer küçük partiküller de kolaylıkla beze geçebilir. Bezlere bulaşan patojenler, silme işlemleri sırasında aracın iç kısımlarına, özellikle klima ızgaralarına yerleşebilir ve klimanın çalıştırılmasıyla da araçtaki insanlara bulaşabilir. Soğuk havalarda genellikle salgın tarzında seyreden hastalıklarda bu noktanın göz önünde bulundurulmasında yarar var."

SU TUTMAKLA YOK OLMUYOR
Temizlikte kullanılan bezlere bulaşan bakteri ve virüslerin üzerine su tutmakla yok edilemeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. İnci, "Bunların ölüm yolları farklıdır. Bir dönem pasif kalabilirler; ancak ortam şartları el verdiğinde deaktif olurlar ve çoğalabilirler. Bu nedenle dikkat etmek gerekir" dedi.