Hasan BÖLÜKBAŞ/AKSARAY, () - GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, eğitimin siyasal toplumsal, ekonomik gelişme ve ülkenin kalkınmasında son derece önemli olduğunu, eğitim ve insana yatırımlarının hız kesmeden devam edeceğini söyledi. 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’ne yapılacak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı’nın katıldığı törenle atıldı. Bakan Aşçı, Türkiye’de eğitim sisteminin çok önemli bir yere geldiğini ve son yıllarda önemli yol kat edildiğini belirterek şöyle dedi:
"Eğitim, siyasal, toplumsal, ekonomik gelişmede ve ülkelerin kalkınmasında son derece önemli bir işleve sahiptir. Bunu artık bütün dünya biliyor ve biz de farkına vardık. Özellikle içinde bulunduğumuz süreçte rekabet gücünün en önemli unsurlarından biri de yetişmiş insan gücüdür. Rekabet edebilmek için öncelikle bilmek gerekiyor. İyi üretim yapabilmek için çok detay bilmek gerekiyor. Bunun yolu da bugün temelini attığımız okul ve üniversitelerden geçiyor. Türkiye’de 336 bin derslikten 570 bine çıkmış haldeyiz. Hükümet olarak, devlet olarak, önümüzdeki dönemde de eğitime ve insana yatırımımız hız kesmeden devam edecektir."
"MESLEK LİSELERİ KALKINMAMIZI SAĞLAYACAK"
Bakan Aşçı, meslek liselerine yönelik ilginin geçmişte çok az olmasının nedeninin katsayı meselesi olduğunu anlatırken, bunun aşıldığını belirterek şöyle dedi:
"Mesleki eğitim bu anlamda bizim hem kalkınmamızı hem de iş gücü bulma anlamında gençlerimize iş bulma imkanı sağlayacaktır. Onun için çok önemli. Mesleki eğitim oranımız düşmüştü. Ülkemizde şu anda yüzde 27’den yüzde 54’e çıktı. Dolayısı ile yüzde 65 oranını yakalamak için 11 puanlık daha adımımız kalmış. İnşallah bunu da yakalayacağız. Ülkemizde toplam 3 bin 296 mesleki ve teknik eğitim okulumuz var ve bunlarda şu anda 1 milyon 900 bin öğrencimiz eğitimlerine devam ediyorlar. Mesleki ve teknik liselere devam eden öğrencilere verilen eğitimin kalitesi mutlaka artırılacak. Örneğin Elektrik bölümüne baktığımızda sadece elektrikten anlayan bir öğrenci yetiştirmeyeceğiz. Bu aynı zamanda yabancı dil bilecek, dünyayı tanıyacak ve diğer teknik alanlarda da eğitimi tamamlanacak."
"BU OKULLAR CEVHERLERİ ÇIKARIP İŞLEYECEK"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, da meslek liselerinin önemine değinerek, "Aksaray’ın buna ihtiyacı vardı. Ben de sanat okulu mezunuyum. Bizim gibi teknik lise muzunu insanlara çok ihtiyacı var. Mesleki olarak mühendislik eğitimini alırsanız artık yapılacak şey zirveye çıkmaktır. Bu okullar cevherleri çıkarıp işleyecek okullar. 2002 yılında burada yüzde 25 civarında bir yapılaşma vardı. Sonra doldu ve 2’inci ve 3’üncü organize bölgelerinin temelleri atıldı. Sonra Aksaray cazibe merkezi haline geldi ve kalifiye eleman ihtiyacımız arttı. Sonra bu ülkemize fayda sağlamadı. İnsan kalitemizi daha da yukarı çekmek bu okullarla mümkün olacak. Burada hakikaten canı gönülden çalışarak emeklerini veren herkese teşekkür ediyorum" dedi. 
Yapılan konuşmalar ardından bakanlar ve diğer protokol üyeleri tarafından Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin temeli atıldı. 

FOTOĞRAFLI