Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN (Hatay), () - TÜRKİYE demir-çelik üretiminin yüzde 40'ının gerçekleştiği, tesislerde18 bin işçinin çalıştığı Hatay'ın İskenderun ve Dörtyol ilçelerinde bu sektörde başgösteren kriz, Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından düzenlenen toplantıda hükümet yetkililerine duyuruldu. Yapılan açıklamada, son zamanlarda devletin demir çelik sektöründe faaliyet gösteren şirketler üzerinde büyük bir baskı kurduğu, kriz yaşandığı savunularak, "Şu anda üreticilerimizin tamamının üzerindeki mali baskıdan dolayı birçok firma dünya ile rekabet etmekte zorluk yaşamakta ve sektörden de ayrılmayı düşünmektedirler. Firmalar işçi çıkarmaya, üretimi durdurmaya başladı" denildi.
Demir çelik sektöründe yaşanan mali sıkıntıyı ele alıp çözüm önerilerini değerlendirmek üzere Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin ve Dörtyol Ticaret Odası Başkanı Cemal Talay ile oda üyeleri, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'nda (İTSO)  bir toplantı yaptı. Toplantının ardından açıklama yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, sektörde yaşanan sıkıntıların her geçen gün arttığını söyledi. Son olarak Nursan firmasının yaşadığı sıkıntıları hatırlatan Yılmaz, "Onların yaşadığı problemi yarın başka bir sanayicimizin de yaşayamayacağını söyleyemeyiz" dedi.
'SEKTÖRÜ BIRAKMAYI DÜŞÜNENLER VAR'
Türkiye'de üretilen demir çeliğin yaklaşık yüzde 40'ının bölgede üretildiğini ve bunun da çok ciddi bir rakam olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
"Üç sanayi bölgemizde üretim yapan fabrikalarımızda 18 binin üzerinden insan çalışmakta. Sorun olarak devletin çelik sektörü üzerindeki mali baskısı ve mevzuat açıkları gelmektedir. Son olarak bölgemizde faaliyet gösteren Nursan A.Ş.'nin sıkıntılarını bu konuya delil olarak gösterebiliriz. Şu anda üreticilerimizin tamamının üzerindeki mali baskıdan dolayı birçok firma dünya ile rekabet etmekte zorluk yaşamakta ve sektörden de ayrılmayı düşünmektedirler. Nursan'ın devletin mali baskısı sonucu üretimini durdurması sektördeki diğer üreticiler de aynı akıbeti yaşayacaklarını düşündüklerinden tedirginlik yaşamaktadırlar. Bunun için biran önce sektör ile ilgili bir çalıştay yapılması mali düzenlemelerin devlet tarafından sistemde açık bırakmayacak şekilde üretici lehine düzenlenmesi gerekliliğine inanmaktayız."
NURSAN'IN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI BÜYÜK
Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Talay ise üretimini durduran ve işçilerini de izne gönderen Nursan'ın çelikhane ve haddehanesinin 1,5 milyon ton yıllık üretim kapasitesi ile demir çelik söktürün de önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Nursan'ın 2013'te İstanbul Ticaret Odası listesinde ilk 500'de 76'ıncı sırada, TİM'in en çok ihracat yapanlar listesinde 120'nci sırasında yer aldığını belirten Talay, şöyle konuştu:
"Nursan şirketler toplamında yaklaşık 1500 kişi çalışmaktadır. 2004-2014 yılları arasında 45 milyon TL stopaj ve 65 milyon TL sosyal sigortalar pirimi ve bundan doğan yaklaşık 430 milyon TL katma değer yaratarak ülke ekonomisine ciddi katkı sağlamıştır. Nursan şirketlerinde yaklaşık 40 taşeron firma hizmet vermektedir. Bu taşeron firmalarla beraber yaklaşık 12 bin kişiye kazanç sağlamaktadır. Okul, cami gibi birçok hayırseverlikleri ile Nursan A.Ş. 9 milyon TL yardım yapmıştır."
İŞTEN ÇIKARTMALAR DALGA DALGA YAYLIYOR
Dörtyol Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi Mehmet Ertunç ise demir çelik sektöründe % 0 KDV ile alınan yarı mamulün % 18 KDV ile satıldığını ve sektörün 30 yıl önceki mevzuatlarla yönetildiğini söyledi. Sektörle ilgili bir çalıştayın düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Ertunç, şöyle konuştu:
"Fire payları, KDV oranları, enerji giderleri ve sektörün sorunları ile ilgili çözüm bulunmasını istiyoruz. Nursan'ın bu yaşadıklarından sonra birçok üretici üretimini durdurdu. Nursan'ın 1500 işçisi vardı üretimi durdurdu işçilere süresiz izin verdi. Yolublan A.Ş. 300'e yakın işçi çıkarttı. Aynı şekilde Tosyalı Holding işçi çıkartmak için hazırlık yapıyor. Baştuğ, Yazıcılar, Ekinciler hepsi tedirgin sırayla 50 yerli 100 erli işçiler çıkartıyorlar. Ticaret odası olarak bizleri tedirgin eden şey bu bölgemizde sektörde 18 bin insan çalışıyor bu işten çıkartmalar giderek dalga dalga yayılıyor. Bunlar bizim lokomotifimiz tedirgin oldukları zaman, üretimini durdurdukları zaman bu bölge çöker. Dörtyol, Payas, İskenderun bölgesi çok büyük sıkıntılar yaşar. Varsa herhangi bir fabrikanın usulsüzlüğü neden yapmış nasıl yapmış açık kapı bırakılmasın. Fabrikalar usulsüzlük yapıyorsa yapmasın. Bunların üretimleri desteklensin enerjileri girdi maliyetleri kazançları nedir, tekrar incelensin istiyoruz. Çünkü yıllardır bu sektör incelenmemiş. Hala 30 yıl önceki kanunlarla idare ediliyor. Kendini güncellememiş. Çelik sektöründeki bu mali yapılanmanın tekrar güncellenmesini talep ediyoruz."
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise Ortadoğu ülkeleri ve son olarak da Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle bölgenin yük taşımacılığı ve yaş sebze meyve ihracatı bakımından sıkıntı yaşadığını söyledi.

FOTOĞRAFLI